Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Opšti haos na rekama

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zrenjanin - Zrenjaninski ribolovci inicirali su svojevrsni ribolovački bojkot koji su podržali članovi 21 ribolovačkog udruženja sa teritorije Vojvodine, a razlog je rastući krivolov, nekontrolisani privredni lov, visoke cene dozvola i nejasna zakonska regulativa.

Na skupu održanom u Klubu sportskih ribolovaca Banat u Zrenjaninu prisustvovalo je stotinu čelnika i članova vojvođanskih udruženja i društava ribolovca, iz Novog Sada, Beočina, Pančeva, Vršca, Neuzine, Sečnja, Žitišta.

 

- Sveopšti haos na vojvođanskim vodama zahteva drugačiji pristup državnih organa, upozorava Dušan Ćurguz iz Kluba sportskih ribolovaca Banat.

 

- Krivolov je u porastu, imamo džunglu na vodama. Ribolovačka služba kontroliše samo ribolovce, dok privredni ribolov niko ne kontroliše. Sportski ribolovci su diskriminisani, dozvole su skupe, koštaju 6.000 dinara, zbog čega i treba uvesti red u ovu oblast - kaže Ćurguz.

 

Sa zahtevima zrenjaninskih ribolovaca saglasila se većina prisutnih, dok zahtev da se formira novi ribolovački savez Vojvodine, jer postojeće po nekim mišljenjima loše radi, nije dobio podršku većine ribolovačkih društava. Aktuelni predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine Dušan Jovanović branio je rad ove organizacije, za šta je dobio podršku dela ribolovačkih udruženja. Većinskim glasanjem podržani su zahtevi da se što pre zabrani privredni ribolov jer ugrožava riblji fond, da na vodama bude više kontrole, da se formira posebna rendžerska služba pri policiji, sa ovlašćenjem službenih lica i naoružana. Jednoglasno su usvojeni predlozi za definisanje i formiranje vodenih revira sa posebnim režimom, kao i da se prilikom donošenja zakona konsultuju sva udruženja.

 

Zahtevi će biti prosleđeni nadležnom ministarstvu, od koga se traži da takmičenje Bućka bude uvršteno u sportski, a ne privredni ribolov, s tim da ulovljeni som ne sme biti već od pet kilograma. Ribolovci zahtevaju da se usvoji kompromisno rešenje za korisničku i međukorisničku dozvolu, pa da ubuduće važe za dve i više voda, da se zadrži dosadašnja jedinstvena dozvola za sve vode u Srbiji i da se vrati termin sportski ribolovac, sa podelom na takmičarske i rekreativne.

Izvor: www.danas.rs