Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jaša Tomić: Ispumpavaju višak vode

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Tamišu proglašena vanredna odbrana od poplava - njive potopljene, setva kasni. Novi poplavni talas u maju. U Novom Sadu „Zelenilo“ priprema pristan za nadolazeći Dunav.

JAŠA TOMIĆ - Tamiš je na ulazu u našu zemlju, kod Jaše Tomića, u nedelju ujutro dostigao nivo vodostaja od 614 cantimetara, čime je proglašena vanredna odbrana od poplava. 

Dežurna služba Štaba za vanredne situacije opštine Sečanj prati vodostaj, ali i pojačano kontroliše sve nasipe oko Tamiša. Ohrabrujuća je prognoza da se ne očekuje dalji rast reke i da ne postoji opasnost od probijanja nasipa. 

- Novi talas očekujemo kada bude došlo do otapanja snega na Karpatima, u maju - kaže Vlado Đerić, rukovodilac Štaba za odbranu od poplava u Jaši Tomiću. 

Nasipi su rekonstruisani posle izlivanja Tamiša 2005. godine, kada je potopljeno celo selo. Njihova visina trenutno je 850 cantimetara, što je više od nivoa Tamiša koji je tada poplavio ovaj deo Banata. 

S druge strane, usled bujanja Tamiša većina seoskih atara završila je pod vodom. Uz pomoć električnih pumpi odvodi se suvišna voda, a od vremenskih prilika narednih dana zavisi kada će ratari ući u njive i obaviti setvu. 

Zbog nadolazećeg vodostaja Dunava koji se očekuje narednih dana, pristan "Gradskog zelenila" na Keju žrtava racije, kako je saopšteno iz JKP "Gradsko zelenilo", obezbeđen je da i u vreme visokog vodostaja može bezbedno da funkcioniše i da prima brodove. 

Na pristanu je, kako objašnjavaju u "Zelenilu", postavljen privremeni metalni most dužine 18 metara, koji vodi direktno do bedema za odbranu od poplava. Taj most ima zadatak da obezbeđuje siguran izlazak putnika u narednom periodu. 

- Do sada se dva puta dogodilo da je u vreme visokog vodostaja pristan izgubio dozvolu za rad, jer je preko poplavljenog priobalja samo čamcima bio omogućen prilaz pristanu - podsećaju u "Zelenilu". - S obzirom na to da se na gradskom pristanu nalazi i ispostava rečne carinarnice, ovaj put se ne očekuju nikakvi problemi u funkcionisanju pristana i pratećih službi.

Izvor: www.24sata.rs