Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Otvorena riblja staza u Malom Zvorniku

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Svake godine u vreme mresta polovinom aprila, u Malom Zvorniku otvara se riblja staza kako bi se riba iz donjeg toka Drine kretala u Zvorničko jezero i mrestila. Hidroelektrana "Zvornik" jedina u zemlji ima riblju stazu koja se redovno otvara od 2003. godine.

Riblja  staza, duga 160 metara od čega je 89 tunelskog dela omogućava nesmetan prolazak riba iz donjeg toka Drine u Drinsko jezero i uzvodno kako bi se mrestile u najoptimalnijim uslovima.

Veliki broj različitih ribljih vrsta prelazi visinsku razliku od 20 metara i prelazi stazu u vreme migratornog kretanja nastavljajući put ka mrestilištima, što je preduslov očuvanja i unapređenja ribljeg fonda. 

Direktor Javno-komunalnog preduzeća "Drina" u Malom Zvorniku Boško Marković kaže da riba prođe kroz ovu riblju stazu, duž jezera produži uzvodno i u svojim standardnim mrestlištima ostavi ikru, dakle nastavi reprodukciju. 

"Mi na ovaj način pomažemo prirodi da odradi svoj deo posla", kaže on.  

Da je Drina bogata različitim ribljim vrstama potvrđuju i ribolovci. Oni kažu da najčešće love bodorku, bocova, štuku, a da neko uhvati ponekad i nešto krupnije

"I šarana i svega ovde možeš da nađeš, samo kada hoće da jede i kad ide i kad smeš da pecaš", kaže jedan ribolovac.

"Drina je bogata ribom, ali sada od kako je zima prošla sad ide samo sitna zelenkarica", dodaje drugi. 

U periodu kada je riblja staza otvorena, obavljaju se i kontrolna merenja dužine, težine, količine i vrsta riba.

Srđan Belij iz Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja kaže da riblja staza ima i širi značaj, a to je, kako kaže, edukacija lokalnog stanovništva da vide da izgradnja ovakvih objekata ne znači automatski i prekid života ribljih populacija, nego da i ti giganti kao što je EPS kod nas brinu o stanju ribljeg fonda.

Prethodnih godina tokom mesec dana rada staze uzvodno prođe i do 15 tona ribe kako bi položila ikru.

Izvor: www.rts.rs