Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Uništene oduzete ribarske mreže

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ribarske mreže dužine 2.680 metara, oduzete od ribokradica od početka ove godine, uništene su na Sajmu lova i ribolova koji je u hali "Čair" održan od 10. do 14. aprila.

Uništene su 92 mreže od kojih je većina zatečena na Bovanskom jezeru, a ostale su oduzimane iz Južne Morave, Nišave, sa Oblačinskog jezeta i okolnih bara.

Nikola Kumanović, direktor D.O.O. Južna Morava 2, najavio je pojačanu kontrolu ribolovaca i rad dežurnih službi.

- Pošto će uskoro početi mrest, ribari mogu da očekuju da će ribočuvarske službe ponegde, na primer na Bovanskom jezeru, raditi i 24 sata dnevno - kaže Kumanović.

Ribari zatečeni "u nedozvoljenim radnjama", odnosno bez ribolovačke dozvole ili sa mrežama, dužni su da plate kaznu od 25 do 50 hiljada dinara. Uz to, neophodno je i da nadoknade procenjenu pričinjenu štetu, pa je moguće, kaže Kumanović, da ribokradice moraju da plate i do nekoliko miliona dinara.

Šteta se obračunava tako što se broj nedozvoljeno ulovljenih riba pomnoži njihovom vrednošću. Neke vrste vrede oko 100-200 dinara, a one koje su pod merom zabrane, kakav je trenutno smuđ, obračunavaju se po ceni od 6.500 dinara.

Tokom prošle godine, ribočuvarske službe D.O.O. Južna Morava 2, zaplenile su 6.680 metara mreža.

Izvor: www.juznevesti.rs