Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Begej je ugrožen

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zrenjanin - Zašto Begej u svom toku kroz Zrenjanin zaudara, kako je došlo do masovnog pomora ribe i ko će je sada ukloniti samo su neka od brojnih pitanja na koje ovdašnja javnost čeka odgovore od nadležnih i njihovu brzu reakciju.

Vremena nema za čekanje, jer može doći do ozbiljnih problema sa zdravljem stanovništva, upozoravaju zdravstveni radnici. Pokrajinska inspektorka za zaštitu životne sredine Ljiljana Bajević je o uginuću ribe obavestila Javno preduzeće „Vode Vojvodine“, koje se stara o Begeju, a zvanično saopštenje se očekuje. Oglasio se i načelnik okruga Dušan Šijan objašnjenjem da je nivo vode u Tisi za metar viši u odnosu na nivo vode u Begeju, zbog čega je ustava kod Stajićeva zatvorena, pa voda iz Begeja ne otiče u Tisu. 

- Neprijatan miris koji se širi iz Begeja i boja koju je voda dobila nastali su jer je Begej tekao uzvodno i podigao mulj u Tomaševcu, a na sve to utiče i trenutni vazdušni pritisak i oblačno vreme. Problem je nastao jer Zrenjanin nema prečistače vode, pa kompletna fekalna kanalizacija otiče u Begej, zbog čega se širi neprijatan miris u gradu - objasnio je Šijan.

Prema njegovim rečima, za dve nedelje očekuje se još jedan talas na Dunavu koji će podići nivo vode u Tisi i time onemogućiti da voda iz Begeja otiče u Tisu.

- U ovoj situaciji izvesno je da fabrike koje ispuštaju vodu u Begej nisu zagađivači. Ostaje nam da istrpimo neprijatne mirise naredne dve do tri nedelje i sačekamo da vodostaj Tise opadne - poručio je Šijan.

Hiljade komada uginule ribe pluta Begejom, jer je voda zbog zagađenja počela da gubi kiseonik i sada je crne boje. Praktično, Begej liči na otpadni kanal a brojna nagomilana ostrva obrasla trskom duž njegovog toka kroz Zrenjanin svedoče da je mulj uzeo maha i da zatvara korito.


Izvor: www.danas.rs