Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Poribljavanje Dunava: Još tri tone mlađi šarana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Poribljavanje Dunava od Novog Sada, preko Futoga i Beočina, do Banoštora. Akcija NP "Fruška gora": Na šest mesta dodato po 500 kilograma ribe.

NOVI SAD - Ribočuvari Nacionalnog parka "Fruška gora" u sredu su, na šest mesta, na delu Dunava, za čije su čuvanje zaduženi, pustili po 500 kilograma dvogodišnje mlađi šarana. Poribljavanje je, kako objašnjava Aleksandar Matić, rukovodilac Radne jedinice "Ribarstvo" u Nacionalnom parku, deo programa gazdovanja, za ovu godinu. 

Mladi šarani su, objasnio je Matić, dok su ribočuvari puštali šarane u vodu, gotovo u samom centru Novog Sada, pored jednog od carinskih pristana, uz ovo mesto, pušteni još i Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici, Futogu, Beočinu i Banoštoru. 

- Mlađ je puštena u vreme kada je lov na šarana zabranjen - objasnio je Matić. - Visoke vode, kao što ih sada imamo, izostale su prošlih nekoliko godina, a samim tim, izostalo je i plavljenje zona, koje su jako dobra mrestilišta šarana. Upravo zato hoćemo da pomognemo prirodi. Naravno, ako dobijemo svoj "deo" Dunava, da njime gazdujemo i sledeće godine, opet ćemo poribljavati. 

Matić takođe napominje kako je mlađ šarana poreklom iz ribnjaka u Mošorinu, i kako bi trebalo dosta brzo da se prilagodi životu na otvorenoj vodi. 

- Ima različitih mišljenja stručnjaka o tome da li se reke mogu poribljavati ribljom mlađi iz ribnjaka - dodaje Matić. 

- Naš stav je da se to može uraditi i da će se riba dobro prilagoditi novom staništu, tim pre što je Dunav visok, i što je na snazi zabrana lova na šarana. Naravno, tu su i naši ribočuvari, koji stalno vode računa o tome da na vodi ne bude nedozvoljenih radnji... 

Dobrivoje Mijajlović, pokrajinski inspektor za ribarstvo, pratio je poribljavanje, kako se u ovom važnom poslu ne bi potkrala greška. 

- Propisi su jasni - ističe Mijajlović. - Poribljavanje je predviđeno programom za ovu godinu, a poribljavanje je dozvoljeno samo autohtonim vrstama. U ovom slučaju, naravno, sve je poštovano. Ovakve akcije poribljavanja su izuzetno važne, jer se njima dodatno obogaćuje riblji fond, koji je izložen velikom pritisku, a važno je i to što se poribljava, za naše uslove, plemenitom ribom, kojoj je potreban kratak rok prilagođavanja na novu sredinu i koja se lako adaptira.


Izvor: www.novosti.rs