Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Masna soda opet u Tisi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Mesec dana pre rađanja svetskog fenomena tiskog cveta reka ponovo zagađena. U beloj peni koja se izliva iz kanala u reku nalazi se natrijum-hidroksid (tzv. masna soda).

NOVI KNEŽEVAC - Pred kupališnu sezonu i samo mesec dana pre cvetanja Tise, čuvenog svetskog fenomena, u Novom Kneževcu se u ovu vojvođansku reku opet puštaju opasne materije, a građani su zbog bele pene, koja je u sredu od ranih jutarnjih časova viđena na površini vode, opet alarmirali javnost. 

Meštani, koji su zadnji put pre dva meseca snimkom zagađene reke obavestili inspekciju i javnost, posebno su zabrinuti što se u beloj peni koja se izliva iz kanala u Tisu nalazi hemija, izvesne količine natrijum - hidroksida, takozvane masne sode, koja se koristi u proizvodnji papira u fabrici "Lepenka". Ostaci od ove hemije se nakupljaju u meliorativnom kanalu koja povezuje fabriku i reku, i kada dođe do prezasićenja, taj otpad se ispušta u vodu. 

Mada je je ustanovljeno da je najveći, "Lepenka" nije i jedini zagađivač Tise, kaže za "Novosti" pokrajinski sekretar za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine, Slobodan Puzović. 

- "Lepenka" je fabrika za proizvodnju papira, otpadne vode iz proizvodnje idu u prečistač. Inspekciji je naloženo da ispita kvalitet vode na ulazu i na izlazu iz prečistača. Prema izveštaju iz februara ove godine, otpadne vode su u velikoj meri opterećenje suspendovanim materijama - objašnjava pokrajinski sekretar. - Te otpadne vode se nakon prečistača upuštaju u lagunu gde se vrši dodatno taloženje. Između lagune i Novokneževačkog kanala postavljena je betonska brana sa ustavom koja je u kvaru i otvorena je prema kanalu. 

Kako navodi, u "Lepenci" postoji i sistem za odvajanje najsitnijih vlakana, pre odvođenja vode na prečistač, koji je takođe u kvaru, a inspekcija im je naložila da to poprave. 

Međutim, osim "Lepenke", kritični su i obližnji ribnjak, kao i fabrika "Aleva", ali i okolne privatne kuće koje nemaju kanalizaciju.

MANjE CVETOVA

Građani, koji leta provode kupajući se na Tisi, pa i ribolovci, zaprepašćeni su prizorom koji se svake godine nekoliko puta pojavljuje na ovoj reci, kako kažu, i tiskog cveta, koji svake godine u junu cveta iz ove reke, sve je manje.


Izvor: www.novosti.rs