Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Vojska Srbije protiv somalskih pirata

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Grupa specijalaca prošla kroz obuku u Grčkoj i Francuskoj, biće angažovani na zaštiti broda Svetskog programa za hranu

Grupa specijalaca Vojske Srbije (VS) nedavno je u Grčkoj i Francuskoj završila obuku za zaštitu brodova i biće upućena u vojnu misiju EU „Atalanta” u Indijskom okeanu, gde će biti u sastavu međunarodnih snaga koje se bore protiv somalskih pirata. 

Njihov konkretan zadatak je zaštita broda Svetskog programa za hranu, koji snabdeva stanovništvo Somalije, države urušene dugotrajnim sukobima, a čija vlada uz podršku EU pokušava da uspostavi red u zemlji. 

U takvoj situaciji u vodama blizu Somalije, ali i daleko na okeanu, razvila se piraterija. Somalski pirati brzim čamcima, koje ponekad njihovi matični brodovi odnesu daleko na pučinu, prilaze transportnim brodovima, iskrcavaju se na njih i uz pretnju oružjem preusmeravaju ih prema Somaliji odakle od kompanija traže otkup za brod, tovar i članove posade. 

Novac se dostavlja vazdušnim putem i, zanimljivo, uvek se iz aviona izbacuje na dva mesta – posebno za pirate neposredne izvršioce otmice broda i za organizatore ove kriminalne aktivnosti. 

Ovaj scenario dobro je poznat majoru I. T. iz sastava čete vojne policije „Kobre”, koji će voditi specijalce na izvršenje ovog jedinstvenog zadatka, sa njim će biti i kolege od kojih su većina pripadnici Specijalne brigade VS. 

Na obuci su upoznati sa taktikom somalskih pirata, pa čak i sa jednim njihovim veoma brzim čamcem „skifom”, opremljenim automobilskim „tojotinim” motorom od samih pirata, a koji je zaplenjen i sada služi za obuku u Grčkoj. 

– U francuskoj bazi u Lorijenu, na atlantskoj obali, uvežbavali smo procedure, a u bazi NATO-a „Sauda” na Kritu, obučavani smo za konkretne zadatke kao što su ukrcavanje na brod na otvorenom moru, pretres malih čamaca, ali i kontrola većih brodova i transportnih kontejnera – objašnjava major I. T. 

Polaznici obuke na Kritu, iako su domaćini znali da je reč o specijalcima, pre početka uvežbavanja su morali da na posebnim testovima uvere instruktore u svoju fizičku pripremljenost. 

Obučavani su u taktičkom kretanju po brodu i rešavanju eventualnih talačkih situacija, specijalni toranj poslužio je za simulaciju iskrcavanja iz helikoptera na brod sa visine od 12 metara. Na obuci je korišćeno vežbovno lično naoružanje sa obeležavajućom municijom.  

Specijalci VS biće od decembra, kada dođe red na njih da čuvaju pomenuti brod, u sastavu francuskog dela misije EU „Atalanta”, ali će praktično delovati samostalno – prelaziće tako velika rastojanja brodom Svetskog programa za hranu da uglavnom neće biti u mogućnosti da računaju na podršku vojnih brodova EU. 

Tim za zaštitu broda čini 12 ljudi: komandir, doktor i 10 podoficira, od kojih su dvojica sanitetski tehničari koji će istovremeno obavljati i sve druge vojničke dužnosti na zaštiti broda. 

– Procedure su jasne, zna se na kojim distancama se izdaju upozorenja sumnjivim plovilima, prvo upozorenje se izdaje u trenutku kada priđu brodu na tri nautičke milje. Ako se ogluše na tri upozorenja, paljba na njih se otvara u trenutku kada priđu na 400 metara – objašnjava major I. T. 

Upravo mogućnost napada i upotrebe oružja je ono što ovu misiju čini delikatnijom od ostalih u kojima su do sada učestvovali pripadnici VS. Specijalci će na Indijskom okeanu nositi uniforme VS, a za ovaj zadatak izabrali su oružje kojim su i inače opremljeni – nemačke automatske puške „hekler und koh 416” i pištolje USP istog proizvođača.

Izvor: www.politika.rs