Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Da li je ispumpavanje Ledinačkog jezera bilo zakonito?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

LEDINCI - Višegodišnji problem koji je nastao zbog isušivanja Ledinačkog jezera dobio je epilog. Administrativna komisija Vlade Srbije još 2008-me godine odobrila je projekat rekultivacije kompaniji "Alas Rakovac", koja je u vlasništvu Dušana Borovice. Upravni sud je u februaru doneo presudu na žalbu stanovnika Starih Ledinaca, i taj predmet ponovo uputio na razmatranje.

Upravni sud Srbije usvojio je žalbu MZ "Stari Ledinci" protiv Administrativne komisije Vlade Srbije, zbog čije je blanko saglasnosti pre nekoliko godina ispumpana voda iz Ledinačkog jezera, i predmet ponovo vratila na razmatranje, pišu Novosti i Radio 021.

Naime, ova vladina komisija je 2008. godine firmi "Alas Rakovac" odborila projekat rekultivacije jezera, zbog čega se tada podigla velika buka u javnosti.

Nezadovoljni građani, kojima je jezero predstavljalo letnju oazu za kupanje, tvrdili su da je jedina namera "Alasa" eksploatacija kamena. Međutim, i pored zabrane isušivanja koju je zbog nepostojanja saglasnosti izrekla vodoprivredna inspakcija, voda iz jezera je ispumpana, a bivše kupalište je od tad pod budnim okom kompanije "Alas Rakovac".

Predsednik MZ "Stari Ledinci" Slobodan Jovanović kaže da je po sredi oživljavanje rudnika i eksploatacija više pod pet miliona kubnih metara trahita, čiji je transport podrazumevao dnevni protok oko 100 teških kamiona jedinim putem kroz selo.

Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine Slobodan Puzović kaže da je ovaj slučaj jedan od komplikovanijih, jer se "nadležnosti prepliću", a učesnici služe igrom rečima, pa umesto zabranjenog pojma "eksploatacija" koriste zakonom dozvoljeni "rekultivacija".

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2hpPyxXiOPY

Izvor: www.rtv.rs