Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Velika Morava ponegde može da se pregazi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zbog dugotrajne suše, vodostaj Velike Morave je toliko opao da se na pojedinim mestima može pregaziti. Kod Ćuprije vire stubovi mosta iz doba Turaka

Zbog dugotrajne suše, vodostaj Velike Morave je toliko opao da se na pojedinim mestima može pregaziti, ispričali su u nedelju Tanjugu ribari na ovoj najvećoj srpskoj reci. 

Oni tvrde da je vodostaj opao celim tokom reke, dugom 217 kilometara od Stalaća do ušća u Dunav. Na nekim mestima reka je "usporila da se protok tek oseti i na tim mestima su debele naslage algi, a riba gotovo da ne radi, tvrde ribari. 

Stanovnici opština Pomoravskog okruga - Jagodine, Ćuprije, Paraćina i Svilajnca dele mišljenje ribara i mnogi se, kažu, ne sećaju kada je vodostaj Morave bio nižu. 

Kod mosta na regionalnom putu Jagodina - Ćuprija - Paraćin, u Ćupriji pad vodostaja otkrio je drvene stubove mosta iz doba Turaka, a kod Svilajnca ostatke srušenog mosta iz Drugog svetskog rata. 

Prema izveštaju Hidrometeorološkog zavoda Srbije, vodostaj Velike Morave kod Varvarina je danas minus 151 santimetar, kod Bagrdana minus 24, a kod Ljubičevskog mosta čak 345 santimetara.

Izvor: www.novosti.rs