Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Čišćenje reke Banjske od smeća

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kuršumlija -Iz reke Banjske, čije korito je na 200 metara od centra Kuršumlije, izvađeno oko 60 tona smeća, kaže direktor Direkcije za izgradnju Kuršumlije Goran Đorđević.

Korito te reke do sada nikada nije očišćeno. 

Kako je Goran Đorđević rekao za agenciju Beta, izumrle su sve autohtone vrste riba, ali su i kuće bile ugrožene. 

Za samo nekoliko dana, nakon angažovanja svih raspoloživih mašina na čišćenju reke Banjske, iz rečnog korita, pored mulja, izvađena je ogromna količina raznog smeća i prebačena na gradsku deponiju. 

"Narednih dana nastavljamo čišćenje rečnog korita i očekujemo da izvadimo još tri puta više smeća. Najveći problem je što se iz reke širio nesnosni smrad gotovo celim gradom, ali zbog velikih naslaga smeća i izlivanja vode, kuće na obali su bile ugrožene“, rekao je Đorđević. 

Predsednik mesne zajednice "Drinka Pavlović“ Radosav Milenković izjavio je za agenciju Beta da je rečno korito Banjske, u blizini centra Kuršumlije, decenijama služilo za odlaganje raznog smeća. Dodao je još i da je najveći krivac za to što u reci nema više života drvno-prerađivačka fabrika Kopaonik. 

"Građani su se u više navrata ranije obraćali nadležnim institucijama, ali i organizovali proteste s maskama na licu u centru grada. Međutim, njima do sada niko nije izašao u susret", rekao je Milenković. 

"Razni otpad se decenijama taložio u reci, što od nesavesnih građana, a najviše od drvo-prerađivačke fabrike Kopaonik. Dok smo mi ranije tražili pomoć nadležnih, ribe su uginule, ništa živo više nema u toj reci. Njena voda je gusta zbog mulja i taloga, kao i smeća crne boje. Nekada smo se kupali u toj reci, zalivali bašte vodom iz reke Banjske, a proteklih nekoliko godina nosili smo maske na licu, zatvarali prozore i vrata, zbog smrada koji se širio", dodao je Milenković. 

Oko petnaest kuća smeštenih na samoj obali te reke bilo je ugroženo, jer se zbog taloga smeća izlivala voda i podlivala ispod kuća. 
Predsednik opštine Radoljub Vidić rekao je za Betu da je sada krajnje vreme da se očisti reka Banjska. 

"Ta reka je odavno zapuštena, zbog čega se i stanovništvo lakše odlučivalo da baca smeće u njeno korito. Sada je druga situacija, reka se čisti i održavaćemo je u narednom periodu", kazao je Vidić. 

Opština Kuršumlija i Direkcija za izgradnju planiraju izradu projekta za trajno uređenje rečnog korita reke Banjske. Čišćenje te reke, koje finansira opština Kuršumlija, biće nastavljeni narednih dana, a smeće će biti odvezeno na gradsku deponiju.

izvor: www.b92.net