Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Oštećen most preko reke Jasenice

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U selu Blaznava podno planine Rudnik reka Jasenica je pre nekoliko dana oštetila most na putu Šatornja - Kragujevac i meštani uprkos, kako kažu, strahu prinuđeni su da prelaze traktorima na drugu stranu.

Meštani su rekli za Tanjug da očekuju bilo koju vrstu pomoći kako bi se taj, za njih, važan most obnovio.

Radoslav Nedeljković kaže da je taj most pravljen pre gotobo 40 godina i da je zbog obilnih kiša počeo da tone i da meštani ne mogu tu da pređu sa natovarenim traktorima.

Čak i kada idu preko mosta sa automobilima ili praznim traktorima rade to jedan po jedan na mostu da ga ne bi opteretili.

"Imamo jedan put preko Stragara i okolo bi trebalo da kružimo jedno 15 kilometara da bi došli do imanja sa druge strane, pa ne znamo kud ćemo...", rekao je Radoslav.

On kaže, da je Jasenica je nezapamćeno nadošla i potokopala temelje mosta, koji je ulegao po sredini.

"Punim traktorom ne smemo da pređemo, a praznim smemo, ali drhtimo dok prelazimo, ali šta ćemo", dodao je.

Vladimir Dačić kaže da je je sada bila nezapamćena poplava, a da je zapamtio poplavu iz 1969. godine, kao i da su poslednju poplavu imali pre 15 godina.

"Poplava nam je sada napravila dosta problema, a ima i klizišta. Reka koja ide od planine uliva se uvde pred ovim mostom i napravila je štetu okolnim domaćinstvima", rekao je on i napomenuo da sva domaćinstva nemaju vodu za piće.

Dačić je kazao da su domaćinstvima pod brdom zamuljani bunari do vrha, dok je voda onim na pesku bistra.

On je dodao da niko u tom kraju nije očekivao toliko padavina i takvu poplavu.

Milan Šević je rekao da je nevreme mnogo štetilo voće u tom selu i da tu ima ogromne štete. Seljaci uglavnom imaju breskvu, kajsiju, šlljivu, kupinu, višnju, jabuku i drugo.

On je kazao da i pored svega toga moraju da prskaju voće za iduću godinu, da ne bi propalo.

Prema njegovim rečima, obilazni put ka Kragujevcu ide u krug i da je u zavisnosti od tereta koji se prevozi duži od 15 do 30 kilometara, jer sve zavisi gde ko može da prođe.

"Kako da me nije strah, ali moramo da prođemo", rekao je Šević i izrazio očekivanje da će u obnovi mosta pomoći država i opština Topola.

Jasenica je najduža pritoka Velike Morave i izvire na severoistočnoj padini planine Rudnik, a kod Stragara se u nju uliva rudnička reka Srebrenica.

Na putu Rudnik - Topola na dva mesta je odronjen deo puta od vode.

Izvor: www.pressonline.rs