Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Podvodno čišćenje jezera Ćelije

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ronioci kruševačkog Kluba za podvodne aktivnosti, u saradnji sa komunalnom policijom, ribočuvarskom službom i gradskim vodovodom, čistili su dno akumulaciji Ćelije, sa koje se vodom za piće snabdeva oko 120.000 stanovnika. Akciji, kakva do sada nije organizovana na Ćelijskom jezeru, prethodile su opsežne pripreme. Provera opreme, podela na parove, a potom rad na dve lokacije: u Vasićima i Klancu.

Pomoć i podršku iskusnim kruševačkim roniocima pružile su i kolege iz niškog kluba "Triton" i paraćinskog "Mehurića".

"Mi se bavimo specifičnim aktivnostima i nema nas mnogo, tako da smo upućeni jedni na druge", naglašava Slavoljub Jovanović, član paraćinskog Ronilačkog kluba "Mehurić". "Imamo odličnu saradnju i u opremi i u osoblju. Spreman sam da zaronim u jezero koje mi izgleda sasvim lepo i prijatno. Kad budemo sišli dole da tražimo ono što su nesavesni ljudi
bacili, neće biti tako lepo, ali zbog toga smo došli."

Među školjkama, puževima, slatkovodnim rakovima i ribama, na jezerskom dnu je i mnogo otpada koji je dvanaestočlana ekipa ronilaca neumorno vadila.

Roni se do deset metara dubine, jer na većim dubinama nema vidljivosti, kaže Borislav Petrović iz Kluba za podvodne aktivnosti Kruševac:

"Temperatura vode ispod površine je oko 23 stepena, a dublje, tamo gde mi ronimo, kreće se od 11 do 13 stepeni. Sa zaronima koje pravimo, od pola sata do sat, može se izdržati."

Iako globalno zagrevanje i ljudski nemar degradiraju kvalitet vode i narušavaju ekosistem jezera Ćelije, stručnjaci kažu da vodosnabdevanje žitelja Rasinskog okruga nije ugroženo.

"Da bi tako i ostalo, uložemo dodatne napore i materijalna sredstva", ističe Slobodan Grašić, šef laboratorije JKP Vodovod Kruševac. "Povećana je potrošnja hemikalija, struje i ostalih resursa, ali nakon renoviranja postrojenja i sa novim ozonatorima, Fabrika u Majdevu će još dugo moći sa uspehom da se nosi sa ovim kvalitetom jezerske vode i
da krajnjim korisnicima distribuira vodu za piće odličnog kvaliteta."

Jezero Ćelije, sa vode i obale, čistiće se do sredine decembra i javnim radovima. Na tim poslovima od prošle nedelje radi 25 osoba sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. O opravdanosti njihovog angažovanja svedoči i podatak da je za samo dva dana prikupljeno 450 džakova otpada.

Izvor: www.rts.rs