Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Šarani se baškare na ugljenokopu!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Dok ogromne pumpe lagano isušuju veštačko jezero koje je nastalo kada se voda iz reke Kolubare u maju ulila u kop “Tamnava - Zapadno polje”, rudari koji rade na ovom, veoma komplikovanom poslu, pored brige o bezbednosti mašina, sada moraju da vode računa i o velikom broju riba koje je poplava donela sa sobom!

Početkom oktobra u reku Kolubaru prebačeno je preko 100 kilograma riblje mlađi iz vode koja je preostala nakon isušivanja kopa “Veliki Crljeni” u rudniku “Kolubara”. Još više ribe ima u poplavljenom kopu “Tamnava - Zapadno polje”, a svedoci pričaju da su u vodi videli i velike primerke šarana koji teže preko 10 kilograma. Pored jezera su viđene čak i vidre.

Rukovodilac Sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine rudnika “Kolubara” Slobodan Radosavljević kaže da je, pored uglja, kop “Tamnava - Zapadno polje” sada bogat i ribom.

- Svakom izlovljavanju ribe prisustvuje republički inspektor koji vodi zapisnik kada, koliko i koje ribe je izlovljeno. Ona se bezbedno pušta u reku Kolubaru. Privatni ribari su do sada iz površinskog kopa “Veliki Crljeni” izolovali preko 300 kilograma ribe i prebacili je u reku - kaže Radosavljević.

Izvor: www.alo.rs