Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Анализа Дунава каква до сада није рађена

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

СТАРА ПАЗОВА: У сарадњи са ресорним републичким министарством и одговарајућим установама немачке покрајине Баден-Виртемберг, Општина Стара Пазова је ушла у припреме за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода и производњу биогаса.

Најпре је урађена и представљена Студија „Анализа управљања отпадним водама, биомасом и енергијом у општинама Стара Пазова и Инђија”, а сада је у току мерна кампања за биолошко-хемијску анализу отпадних вода. Сам пројекат анализе квалитета воде Дунава, који је тесно повезан са пројектом будућег пречистача отпадних вода, требало би да покаже какво је стање реке Дунав,  и то ће бити прва анализа те врсте у Србији.

Тај посао ради Институт ( ИСВА) из Штутгарта, па је петочлана делегација те установе посетила ове недеље Стару Пазову и представила пројекат анализе воде Дунава у делу где се изливају отпадне воде на подручју ове сремске општине, што би требало да пружи бољу слику стања што се тиче екологије и заштите животне средине. Нови ИНТЕРРЕГ програм су представили Јована Хусеман, др Биргит Шлихтиг и др Бертрам Пух са Универзитета у Штутгарту, а презентацији су присуствовали председник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић и други представници локалне самоуправе и јавних предузећа.

Како се чуло на презентацији, у новом ИНТЕРРЕГ програму 2014-2020, који ће Европска комисија објавити на пролеће, учествоваће 14 земаља из окружења које својим током повезује река Дунав, а Србија, тачније Општина Стара Пазова, један је од партнера на пројекту. Упоредо са објављивањем програма, што је предвиђено за почетак 2015. године, биће, како је најављено, формиран пројектни тим који ће даље радити на дефинисању и  спровођењу пројектних задатака. За сада је познато да ће у тиму учествовати универтзитетски стручњаци из Штудгарта, Будимпеште, Бугарске, али и Природно-математичког  факултета Универзитета у Новом Саду (Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине).

Izvor: www.dunav.rs