Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Očekuju nas obilne padavine, u naredna dva dana porast vodostaja!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U noći između četvrtka i petka kiša, sa količinama i do 60 mm za 24 časa, posebno na jugozapadu i zapadu Srbije, u Sremu, Šumadiji i na području Beograda. Sektor za vanredne situacije pripravan zbog najave nevremena REPUBLIČKI hidrometeorloški zavod najavio je da nas u četvrtak (05.03) i tokom noći na petak (06.03) u većini mesta očekuje od 20 do 30 mm kiše, a na jugozapadu i zapadu Srbije, u Sremu, Šumadiji i na području Beograda lokalno i više od 60 mm za 24h.

U brdsko-planinskim predelima u četvrtak (05.03) i petak (06.03) očekuje se oko 30 cm vlažnog snega, a zbog pojačanog severnog i severoistočnog vetra i pojava vejavica i snežnih nanosa.

Na više reka u Srbiji u naredna dva dana prognoziran je porast vodostaja, mestimično i sa prevezilažanjem redovne granice od poplava.

Na Savi kod Šapca vodostaj će sutra dostići granicu redovne odbrane od poplava, upozorio je danas Republički hidrometeorloški zavod (RHMZ).

Na Kolubari, Tamnavi, Ligu, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će u naredna dva dana "prevazići granice redovne odbrane od poplava sa mogucgnošću dostizanja granica vanredne odbrane od poplava".

Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će u petak - 6. marta "dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava", naveo je RHMZ u upozorenju na svom sajtu.

Na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama vodostaji će u naredna dva dana "prevazići upozoravajuće nivoe, a tada će i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama "vodostaji dostići upozoravajuće nivoe".

SEKTOR ZA VANREDNE SITUACIJE PRIPRAVAN ZBOG NAJAVE NEVREMENA

Svi kapaciteti Sektora za vanredne situacije su u pripravnosti, posebno specijalni timovi za spasavanje i rad na vodi, saopštio je danas MUP Srbije, povodom najave da se u Republici narednih dana očekuju obilne padavine, praćene zahlađenjem. Sektor za vanredne situacije obavestio je okružne, gradske i opštinske štabove za vanredne situacije da preduzmu sve operativne i preventivne mere u okviru jedinstvenog sistema zaštite i spasavanja, naročito na preduzimanju mera na odbrani od poplava na vodotokovima drugoga reda i sprečavanja pojave "urbanih poplava".

Potrebno je preventivno obići kritične lokacije na vodotokovima drugoga reda, preduzeti adekvatne mere na otklanjanju nedostataka kao što su propusti, mostovi.

Takođe, treba sprečiti moguća zagušenja proticajnih profila vodotokova i preventivno očistiti sva slivna mesta na gradskim kanalizacionim sistemima, u saradnji sa inspekcijskim i komunalnim službama jedinica lokalnih samouprava, navodi MUP u saopštenju.

OPASNOST OD POPLAVA U LjIGU
U sanaciju korita reke Ljig do sada je uloženo 30 od predviđenih 70 miliona dinara izjavio je danas predsednik ljiške opštine Dragan Lazarević i izrazio bojazan da se ne ponovi scenario iz maja 2014. godine.

Prema njegovim rečima, veća kiša mogla bi naneti velika oštećenja na koritu, imajući u vidu da je RHMZ objavio crveni meteoalarm.

"Voda se mora usmeriti dalje od naseljenog mesta Ljig, ukoliko bude obilnih padavina i poplava" , kazao je on danas Tanjugu pozvavši na solidarnost građana, kao i potrebe preduzimanja mera lične i zaštite svoje imovine.

On je podsetio da je zbog prošlogodišnjih bujica bilo velikih problema u vodosnabdevanju jer je magistralni cevovod koji na 16 mesta prelazi reku Ljig bio prekinut.

"Apelujemo na građane da naprave zalihe vode jer u slučaju obilnih padavina može doći do zamućenja ili potpunog nestanka", rekao je Lazarević.

On je dodao da su sve službe u pripravnosti - Crveni krst, JKP "Šumadija" , JKP "Komunalac", policija , Dom zdravlja, a preventivno je napunjeno više desetina džakova sa peskom.

Izvor: www.novosti.rs