Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sporni materijal i kamen: Kasni obnova Golubačke tvrđave

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jedna od najlepših građevina na Dunavu - Golubačka tvrđava preživela je vekove, a trenutno preživljava turbulentnu obnovu. Radovi se odvijaju sporo, a kako tvrdi arhitekta, autorka projekta rekonsturkcije, izvođač radova, pri tom, koristi loš materijal.

U prošlosti stub odbrane, u budućnosti ekonomski oslonac Golupca. I tokom rekonstrukcije tvrđave, koja bi trebalo da oporavi to malo mesto na istoku Srbije, ovde se vode bitke. Umesto oružjem - rečima.

"Ne postoji nijedan spomenik u Srbiji, koji je dobio toliko novca iz Evrope i bilo bi strašno da se on uludo utroši na nekvalitetan rad", kaže arhitekta Marija Jovin.

Zidine su rezultat takvog rada i razlog što arhitekta rekonstukcije noćima nema sna. Materijal i kamen koji radnici koriste, tvrdi, ne odgovaraju kvalitetu predviđenim projektom.

"To je u stvari prepravljanje istorije, jer to su zidovi iz turskog perioda i oni su zidani isključivo sivim kamenom prvobitno", navodi Jovin.

Zašto su radnici koristili žućkasti, u firmi Ornament investinženjering, koja je izvođač radova za N1 kažu da nisu kompetentni da komentarišu. A radnici naravno nisu imali izbora - radili su, tvrde, onako kako im je rečeno.

Za spore radove, u preduzeću koje je država osnovala da rukovodi rekonstukcijom tvrđave, imaju objašnjenje.

"Osnovna teškoća i najobjektivnija otežavajuća okolnost jeste saobraćaj, koji se sada, posebno u aprilu, odvija veoma intenzivnim tempom i on direktno utiče na obim radova", objašnjava Iskra Maksimović, d.o.o. Tvrđava Golubački grad.

Izvor: www.n1info.rs