Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Novi turistički sadržaju na Dunavu - Uskoro rekonstrukcija kompleksa marine i plaže u Golupcu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Građani Golupca uskoro će dobiti obnovljenu marinu i preuređenu plažu koja će biti opremljena dodatnim sportsko-rekreativnim sadržajima, bazenom, kafićem i tuš-kabinama, predviđeno je Urbanističkim projektom, koji je uradio "Arhiplan" iz Aranđelovca.

Planirano je da se postojeća marina na ulazu u Golubac dogradi kako bi joj se povećao kapacitet do 100 plovila i da u sklopu kompleksa plaže jedriličarski klub dobije još jedan objekat.
U skladu sa Planom generalne regulacije gradskog naselja Golubac, planiran je razvoj projekta u dve faze realizacije, rekli su za "eKapiju" iz Odeljenja za urbanizam i izgradnju, komunalne, inspekcijske i imovinsko-pravne poslove Opštinske uprave Golubac.
U prvoj fazi, izvršiće se rekonstrukcija marine i izgradnja novog valobrana. U drugoj fazi biće izgrađeni upravni objekat marine (365 m2) sa parking prostorom, novi objekat u sklopu jedriličarskog kluba (161 m2), kao i plaža sa planiranim sadržajima. Parking prostor sa pristupom iz Ulice cara Dušana imaće 11 parking mesta.

Nasipanjem već postojeće gradske plaže planira se njeno proširenje i opremanje sportsko-rekreativno-zabavnim sadržajima na kopnenom delu, kao i ležaljkama i suncobranima u delu proširenja.

Plaža će imati teren za odbojku na pesku, bazene za decu, ugostiteljski objekat, kabine za tuširanje i zelenu površinu.

Pored šetne staze ovaj kompleks trebalo bi da dobije i biciklističko-pešačku stazu koja će se protezati od turističkog naselja Vinci-Usije do tvrđave "Golubački grad". Ova staza je jedna od etapa/deonica "EuroVelo Route 6", koja je planirana kao evropska biciklistička ruta, od Francuske do Rumunije.
Centralni deo kompleksa namenjen je jedriličarskom klubu. U njemu je, pored postojećeg objekta, planirana izgradnja još jednog objekta sa sadržajima koji će koristiti članovi kluba.
Zona marine koja se rekonstruiše sa delom na kopnu i delom u akvatoriji Dunava ima ukupnu površinu oko 1,67 ha.

Zona jedriličarskog kluba je površine oko 0,14 ha, zona gradske plaže oko 1,46 ha, a zona biciklističko-pešačke staze oko 0,25 ha.

Zahtev za potvrđivanje tog Urbanističkog projekta podnela je Opštinska uprava opštine Golubac, a realizacija projekta počeće nakon odobrenja Komisije za planove i lokalni razvoj.
Izvor: www.ekapija.com