Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Fruška gora čista kao suza, šumu i zagađenu reku čistilo više od 500 volontera

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Povodom Dana planete Zemlje, 500 volontera, članova organizacija ljubitelja prirode, ribolovaca i zaposlenih u Nacionalnom parku sakupilo je blizu 500 džakova raznog otpada

FRUŠKA gora, panonska lepotica, i Dunav, njeno ogledalo, od srede su čisti.

Povodom Dana planete Zemlje, 500 volontera, članova organizacija ljubitelja prirode, ribolovaca i zaposlenih u Nacionalnom parku sakupilo je blizu 500 džakova raznog otpada, koji je odnet sa padina Fruške gore i priobalja Dunava

U najvećem broju odazvali su se učenici srednjih škola iz gotovo svih opština, koje gravitiraju ka Fruškoj gori.

- Akciju organizujemo već niz godina, a ovog puta imamo ubedljivo najveći odziv volontera - zadovoljan je Radovan Durutović, direktor NP "Fruška gora". Nas posle maratona i prvomajskih praznika čekaju nove aktivnosti. Frušku goru ćemo od petka do prvih dana maja čistiti još triput.

Za čišćenje obe obale Dunava, od Banoštora do Sremskih Karlovaca, bili su zaduženi ribočuvari Nacionalnog parka, uz asistenciju ribolovačkih udruženja.

- Zaduženi smo za čuvanje dela Dunava, a takođe i četiri veštačka jezera na Fruškoj gori, pa je red i da ih očistimo - objašnjava Radovan Ninković, rukovodilac ribarstva u Nacionalnom parku. - Našim ribočivarima pridružili su se i članovi uruženja sportskih ribolovaca, pre svega udruženja "Šaran" iz Petrovaradina i "Dunav" iz Sremskih Karlovaca, pa verujem da će tridesetak kilometara obale velike reke biti dobro očišćeno.

Jovan Eror, predsednik USR "Šaran", koje okuplja 289 ribolovaca, kaže kako je bilo angažovano četrdesetak članova udruženja. Njegov kolega, Vlada Čolić, predsednik USR "Dunav", navodi da obalu reke u Karlovcima čiste i gorani, i mnogi drugi volonteri.

SPREMNI ZA MARATON

NP "Fruška gora" je za jučerašnju akciju, kao i za predstojeći Planinarski maraton i proslavu 1. maja pripremio 30.000 plastičnih vreća za sakupljanje otpada i smeća.