Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Уклањање објеката на обали језера Перућац почиње 11. маја

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Влада Републике Србије и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре решени су да уклоне све бесправно изграђене објекте у својој надлежности, а са акцијом уклањања почеће се на обали језера Перућац у Националном парку Тара, у Националном парку Голија, на Увцу и Старој планини.

То је за Дрина Инфо портал изјавио Александар Симић, помоћник министра грађевинарстава, саобраћаја и инфраструктуре, који је данас са службама грађевинске инспекције обишао бесправно изграђене објекте предвиђене за уклањање.

На обали језера Перућац тренутно постоји 71 бесправно изграђен објекат, од којих за 67 објеката постоје правоснажна решења о уклањању, док за преостала 4 још није правоснажно окончан поступак легализације. Предметна 4 објекта сигурно ће бити уклоњена по окончању тог поступка. Акција уклањања почиње после првомајских празника, тачније 11.05. у 10 часова и трајаће у наредних два месеца, јер се истовремено уклањају објекти и са осталих локација који су у надлежности Републике. Извршење ће се извести преко другог лица, са којим Министарство већ има склопљен уговор.

Апелујемо на власнике бесправних објеката да сами уклоне своје објекте у целости, што подразумева и бетонске плоче и стубове, како би избегли беспотребан трошак и наплату истог од извршеника, власника објекта.

Александар Симић такође наводи да ће и само језеро бити предмет провере Републичке инспекције безбедности пловидбе, где ће се уз сагласност НП Тара изнаћи локације и уз одговарајуће пловидбене дозволе пловних објеката и чамаца моћи боравити на води. Циљ целе акције је да језеро буде приступачно свим грађанима и посетиоцима, а не само власницима бесправних објеката који узурпирају обалу.

Како наводе у Националном парку Тара, обавештења о уклањању објеката ће бити истакнута на самим објектима пре првомајских празника. Обавештења ће бити насловљена у складу са Решењима о уклањању објеката из 2010. године.