Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ribokradice "rade", nijedna prijava

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ZRENJANIN -Ritovi donjeg Potisja za specijalni rezervat prirode proglašeni su u oktobru prošle godine. Rezervatom upravlja zrenjaninsko Javno preduzeće “Rezervati prirode”, odakle apeluju na sve koji dolaze ovde da obrate pažnju na očuvanje ovog područja, a ljubitelje ribolova upozoravaju da ovde to nije dozvoljeno. Ovo je prirodno mrestilište ribe uz tok reke Tise. Iako je svaka vrsta ribolova zabranjena u čuvarskoj službi rekli su da su prethodna četiri meseca pronašli oko 700 metara mreže namenjene nezakonitom ribolovu.

“Evo i sada smo baš tokom obilaska naišli na skore tragove da su ovde bili neki pecaroši. Nismo ih pronašli na licu mesta, ovde na obali, ali kada se to desi najpre ih upozoravamo da ovde pecanje nije dozvoljeno”, rekao nam je Mile Čuturilov, jedan od čuvara.

Ovaj specijalni rezervat prirode prostire se na preko tri hiljade hektara. Nadležni kažu da su sada kontrole stalne.

“Pored Tise, ribolov je zabranjen i na staroj Tisi kod Nenada, gde je bilo koji vid ribolova i ribarenja zabranjen od 2004. godine, te na lokacijama Mrtvač ili Jegmeč i Komonj. Zamolio bih i sportske i rekreativne ribolovce da se pridržavaju onoga što je propisano. Takođe bih zamolio i sve one koji dođu ovde da ne ostavljaju smeće”, kazao je Stevo Čorokalo, šef Čuvarske službe u JP “Rezervati prirode”.

Za sportski ribolov u Zrenjaninu još uvek ne vlada veliko interesovanje, kaže Poša Zoltan, predsednik fider kluba. Prema njegovim rečima u fider i šaranskoj skeciji za sada ima 30-ak sportskih ribolovaca.

“Mi smo sportski ribolovci, i ribu koju ulovimo, vraćamo u vodu neoštećenu, tako da ona dalje može da živi. S obzirom da idemo i na ostale vode oko Zrenjanina, možemo svašta da vidimo. Zatičemo i mreže i one koji love na struju. Tako se nanosi velika šteta ribljem fondu”, rekao je Poša Zoltan predsednik Fider kluba.

Prema podacima Javnog vodoprivrednog preduzeća “Vode Vojvodine” njihova ribočuvarska služba je u srednjem Banatu u prva tri meseca ove godine obavila 63 kontrole ribolovnih voda, zaplenjeno je 490 metara nedozvoljenog ribarskog alata, i nije podneta ni jedna prijava za nedozvoljeni ribolov. Najzastupljeniji je krivolov mrežastim alatima. Kazne propisane Zakonom o održivom korišćenju ribljeg fonda, kreću se u rasponu od pet do 150 hiljada dinara, uz oduzimanje sredstava i alata kojima je prekršaj počinjen.

Tokom 2014. godine na području srednjeg Banata obavljeno je 246 kontrola ribolovnih voda, a zaplenjeno je ukupno 4.230 metara nedozvoljenog ribarskog alata i nije podneta ni jedna prijava za nedozvoljeni ribolov.

„Vode Vojvodine“ su tokom 2014. godine prodale ukupno 13.093 godišnjih dozvola za rekreativni ribolov, a u prva tri meseca 2015. godine u prodaju je pušteno oko devet hiljada godišnjih dozvola.

Izvor: www.rtv.rs