Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Mulj i virovi po divljim plažama

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Beograd ima mnogo mesta za kupanje i osveženje, ali je većina od njih nebezbedna. Rečna policija ih obilazi, ali nema dežurnih spasilaca MA plitko je ovde. Neću daleko. Samo malo da se rashladim. Slične misli vrzmaju se u glavi mnogim sugrađanima neplivačima na desetak "divljih" plaža u prestonici. Ali kada zađu u Savu i Dunav, osećaj ih često prevari, jer ove reke kriju mnoge opasnosti i za vešte kupače. Tako ih proguta mulj, "zgrabi" vir... Tada u akciju spasavanja kreću Rečna policija i Hitna pomoć.

- Neplivačima nema mesta u vodi - izričita je Nada Macura, portparol Hitne pomoći. - Reke imaju svoju ćud, koju oni ne poznaju. Zbog mulja, može da im se učini da je plitko, ali onda da propadnu kroz njega.

A opasnost u vodama vlada i za one koji su iskusni plivači.

- U rekama se kriju i virovi koji mogu i plivače da zahvate i ugroze im život - napominje Macura.

- Mogu i iznenada da dožive infarkt ili da se ubodu i povrede na nešto, jer su to neuređene obale.

Negativna stavka na spisku za rekreaciju na neformalnim plažama i protiv nje je i nedostatak čuvara - spasilaca.

- Nijedno od tih kupališta ne može se izdvojiti, već su sva jednako rizična - upozoravaju iz Rečne policije, čije patrole redovno obilaze divlje plaže. - Dodatni rizici su neplivači, prekomerna upotreba alkohola, kupanje u večernjim satima.

Osim pomenutih slučajeva kada intervenišu nadležni, problem stvaraju i plivači u blizini plovnih objekata.

- Patrole kada uoče nekoga u vodi na sredini reke ili pak po prijavi građana, doplovljavaju do lica, pomažu da se preveze do obale i upozoravaju ga na moguće neželjene posledice - objašnjavaju iz Rečne policije. - Na ovaj način osim što ugrožavaju svoj život, ometaju i plovidbu rekom teretnih i putničkih brodova i čamaca.

HITNA DEŽURA BLIZU LIDA

MADA Hitna pomoć ne obilazi redovno neformalna beogradska kupališta, poseduje patrolu koja može da priskoči u pomoć.

- Imamo jednu u marini "4. jul" kod Lida - kaže Macura. - Ona može da se uputi na divlje plaže obično na poziv Rečne policije sa kojom blisko sarađujemo.

SPASENO ŠEST OSOBA U 2015.

PRIPADNICI Rečne policije su od početka 2015. spasli šest osoba i izvukli toliko leševa.

Ovi podaci se odnose na sve intervenicije patrola vezane za suicidne skokove u reke sa beogradskih mostova i priobalja, ali i slučajne padove u vodu sa plovnih objekata.

Izvor: www.novosti.rs