Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

STO GODINA REČNE FLOTILE Defile brodova i otkrivanje spomenika heroju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Centralna proslava stogodišnjice Rečne flotile Vojske Srbije, uz defile brodova Dunavom, održaće se u Novom Sadu u četvrtak. Proslava na Keju žrtava racije počinje u 11 sati. Pre toga će u 9 sati biti otkriven spomenik Aleksandru Beriću, komandantu ratnog broda “Drava”, u kasarni koja nosi njegovo ime.

Aleksandar Berić bio je oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije i tokom Aprilskog rata komandovao je monitorom “Drava”. Imao je zadatak da obezbeđuje granični sektor Dunava kod Bezdana. Kada je Nemačka napala Jugoslaviju, Berić je dva dana vodio borbu sa patrolnim čamcima, nemačkim trupama na obali i avijacijom neprijatelja.

Kada je vojska počela da se povlači ka Novom Sadu, Berićev brod je 12. aprila kod Čelareva napala nemačka avijacija predvođena “štukama”. Aleksandar Berić je ranjen, ali je i dalje odbijao napade neprijatelja sve dok brod nije potopljen.

Njegovo telo pronašli su meštani Belegiša i sahranili na seoskom groblju.

Rečna flotila proslavlja 6. avgust kao svoj dan u znak sećanja na 1915. godinu, kada je kod beogradske Čukarice porinut prvi srpski ratni brod - oklopljeni čamac „Jadar“.

Izvor: www.blic.rs