Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

VELIKI POMOR RIBE U SRBIJI: Evo zašto nam se dešava ova KATASTROFA!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Apelujemo na ljude da ne peru cisterne u blizini rečnih tokova niti da na drugi način zagađuju reke, jer zbog niskog vodostaja i najmanja količina toksičnih materija ima poguban uticaj na živi svet" Tokom poslednje dve nedelje na području Nišavskog okruga registrovana su četiri pomora ribe. Stradanje ribljeg fonda dovodi se u vezu sa ekstremno niskim temperaturama koji smanjuju nivo reka pa time i nivo kiseonika u vodi zbog čega i najmanje eksterno zagađenje vode dovodi do katastrofalnih posledica.

– Poslednji pomor ribe bio je pre dva dana na Južnoj Moravi u blizini aleksinačkog sela Tešica. Tamo smo zatekli mrtvu ribu u ukupnoj količini od 8.600 grama jer je reč o sitnijim vrstama. U blizini Supovca bilo je još kilogram i po uginulih riba. Ustanovili smo da je kod Supovačkog mosta vodostaj pao za više od metra pa je riba ostala na suvom – objašnjava Nikola Kumanović, direktor DOO „Južna Morava 2“ u čijoj je nadležnosti očuvanje ribljeg fonda i dodaje:

– Iz tog razloga moguće je da uginuće riba nije posledica ljudskog faktora, naročito iz razloga što su na tom istom mestu zatečeni i živi primerci koji nisu pokazivali nikakve znake trovanja – rekao je Kumanović, koji je pritom dodao da je mrtva riba uočena i u rekama Jablanica, Moravica i u Toplici kod Žitoradje.

– Nadležne službe utvrđuju šta je uzrok pomora ribe. Međutim, mi apelujemo na građanstvo da ne peru cisterne u blizini rečnih tokova niti da na drugi način zagađuju reke jer zbog niskog vodostaja i najmanja količina toksičnih materija ima poguban uticaj na živi svet. Zahvalni smo ljudima iz ŠIK „Kopaonik“ koji su na kolektivnom godišnjem odmoru jer bi njihov rad u ovakvoj situaciji sigurno negativno uticao na riblji fond Toplice – kaže Kumanović.