Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bezbednije na bukovima Tare

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Rafting u Crnoj Gori ubuduće će moći da se organizuje samo uz međunarodnu licencu. Novim zakonom nadležnost opština preuzima država

CRNOGORSKA vlada usvojila je novi zakon o raftingu na planinskim rekama kojim se obezbeđuje veća sigurnost, a on će biti organizovan tokom cele godine. Država će kao validne priznavati jedino međunarodne licence za vođu splava ili čamca, koje važi u oko 50 zemalja. Odobrenje za rafting biće trajno uz posedovanje važeće dozvole za plovidbu čamcem i polise osiguranja.

- Novim zakonom prenose se nadležnosti za izdavanje odobrenja za rad sa lokalnih uprava na državni organ, čime je data mogućnost da se ta delatnost obavlja na celoj teritoriji države - kaže Predrag Jelušić, državni sekrertar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Ovaj zakon važiće i za raftere koji krstare kanjonom reke Tare, "suzom Evrope" na granici Crne Gore i Republike Srpske. I tek minulog leta "adrenalinsku turu" od Brštanovice do Šćepan Polja u dužini od 15 kilometara (22 buka i brzaka) "pregazilo" je na hiljade srećnika! U ovaj kutak dolutali su gotovo svi ambasadori u Crnoj Gori, ali i neke strane ličnosti iz džet-set društva. Bilo je i princeza iz belog sveta koje su štiklama "udarale" na bukove!

Crnogorska lepotica za rafting je dugačka oko 82 kilometra, a svoj tok počinje kod mosta na Đurđevića Tari, pa do Brštanovice i dalje preostalih 15 kilometara do Šćepan Polja. I upravo je taj tok "najluđi", jer treba preživeti bukove Ćelija, Varda, Borovi, na rasponu od pet kilometara, do Šćepan Polja, gde od Tare i Pive nastaje Drina.

Od Bastaha na Drini pa do Brštanovice u Crnoj Gori formirana su čak 24 kampa! Svi su opremljeni čamcima i domaćom kuhinjom.

TROŠKOVI

U celom ovom poslu troškovi raftera su ogromni. Cena čamca namenjenog desetočlanoj posadi iznosi između 1.500 i 7.000 evra. Pregled po jednom čamcu iznosi od 150 do 250, a dobijanje licence od 300 do 400 evra.

Izvor: www.novosti.rs