Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Из ЕУ за кроћење река 40 милиона евра, за Мораву и Бјелицу ни евро?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Обале српских река би високе водостаје убудуће требало да дочекају много спремније. ЕУ преко аустријске развојне агенције даје новац за одбрану од поплаве.

За подизање брана у Параћину, Ваљеву, Свилајнцу, Шапцу и Богатићу Европска унија је издвојила 18,5 милиона евра, док ће још 21,5 милиона евра уложити у монтирање мобилне заштите од поплава и набавку опреме, пишу Вечерње новости.

Директор Канцеларије за обнову поплављених подручја, Марко Благојевић, каже да ће овим пројектом у име ЕУ управљати Аустријска развојна агенција.

Нове насипе и обалоутврде добиће и Смедеревска Паланка, Сомбор, Бачка Паланка, Рашки, Нови Пазар, Неготин, Ниш, док ће у Алексинцу бити изграђени на две локације. Новац за то је издвојила Светска банка. Она финансира и пројекте на изради потпуно нових планова инфраструктуре у басену Колубаре. “У овом тренутку Институт "Јарослав Черни" ради студију заштите од поплава на том терену”, каже Благојевић и додаје да ће од преосталих средстава бити омогућена реализација бар два пројекта у басену Колубаре, који ће бити предложени на крају студије.

“Не ради се о обнови или јачању брана, већ о изградњи потпуно нове инфраструктуре”, објашњава Благојевић.

“Мобилна заштита, која ће бити постављена у Новом Београду и Земуну, коштаће четири милиона евра. У питању су носачи који се фиксирају на обали, а баријере се стављају или скидају у зависности од потребе. ЕУ је обезбедила и средства за чишћење дренажних система. Обреновац је једна од општина у којима ће тај посао бити обављен. Само у граду на Колубари биће очишћено 40 километара канала за одводњавање”, додаје он.

Он тврди да би на већини локација радови требало да почну до краја године. Врло компликована процедура ЕУ је разлог што реализација није одмакла.

“Неки радови ће трајати годину дана, а за неке, попут изградњи брана у Шапцу и Богатићу, биће потребне и три грађевинске сезоне”, објашњава директор Канцеларије за обнову.

“Знатно смо спремнији за поплаве него у мају 2014. године, али не могу рећи да смо спремни. Овај посао је комплексан и бране се не могу изградити преко ноћи. Србија је шездесетих година кренула озбиљно да се бави изградњом насипа, а осамдесетих смо потпуно дигли руке од тога. После неколико деценија коначно настављамо тај посао”, каже Благојевић.

Обезбеђено је 40 милиона евра из донације ЕУ, а са средствима Светске банке располажемо са укупно 70 милиона евра. Како каже Благојевић, то није довољно за прављење обалоутврда на свим ризичним локацијама. Само за регулисање свих проблема у басену Колубаре треба издвојити око 100 милиона евра.

Благојевић напомиње да ће из донације ЕУ бити омогућена и израда мапа плављења, помоћу шаблона. Оне раде по принципу уношења параметара, на основу којих се предвиђа да ли ће, и на који начин, одређена територија бити плављена.

“И Републички хидрометеоролошки завод ће добити опрему за унапређење система за рано упозоравање “, наводи Благојевић.

“Биће купљене нове мерне станице, које ће допринети да се предвиде овакве лоше ситуације. То је пројекат за јачање наших капацитета за превенцију, предвиђање и реаговање у случају поплава”, додаје он.

Izvor: www.glaszapadnesrbije.rs