Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jezero kod Rovni pune u tajnosti?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Uprkos brojnim protestima vernika i dela stručne javnosti, tajno je počelo punjenje akumulacije kod brane „Rovni“ kod Valjeva.

Te tvrdnje izneli su Valjevci koji su postavili i fotografije vode u jezeru na društvenim mrežama.


Kako saznaje “Blic”, posle spuštanja zatvarača u jezeru je vidljiva količina vode čiji je nivo desetak metara, što je sedmina mogućeg, jer je brana visoka 75 metara.Međutim, Miodrag Marković, direktor Javnog preduzeća “Kolubara”, investitora sistema “Rovni”, tvrdi da nije reč o tajnom punjenju.

- Pošto smo morali da stvorimo uslove za završno montiranje hidromašinske opreme u optočnom tunelu, spustili smo zatvarač. Kroz taj tunel je prolazila voda, a posle zatvaranja stvorila se retenzija, odnosno višak. Montiranje opreme treba da bude završeno do decembra i tek posle počinje probno punjenje, tako da ovo nije punjenje u tajnosti - objašnjava Marković.
 

On precizira da će probno punjenje trajati dve godine, tokom kojeg će se ispitivati sve što je urađeno u poslednje tri decenije. Državna komisija će odlučiti i do koje kote će veštačko jezero biti napunjeno.

Toj komisiji Ministarstva građevine pismom se obratio episkop valjevski Milutin moleći da se punjenje akumulacije zaustavi na koti 333, čime bi se od potapanja zaštitio manastir Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznat kao Valjevska Gračanica.
 

Vernici koji sebe nazivaju „Stražari Gračanički“ prethodnih meseci su više puta protestovali zbog završetka izgradnje sistema „Rovni“.

Nekolicina hidrogeologa upozoravala je da će kvalitet vode koja treba da snabdeva područje sa 200.000 ljudi biti „barski“ i da će brana zagaditi prirodna izvorišta.
 

- Voda iz jezera se neće transportovati do krajnjih potrošača. Ona najpre cevovodom ide do fabrike za preradu u Valjevu, gde se prečišćava, tako da nema bojazni da će se piti „barska“ voda - kaže Marković. 

Svrha brane je i da zaustavi svaki poplavni talas. 

- Posle spuštanja zatvarača, apsolutno smo bezbedni i nikada više Valjevo i opštine uz Kolubaru neće biti poplavljene kao prošle godine - tvrdi Marković.

Izvor: www.blic.rs