Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Tisa uskoro međunarodni plovni put

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEČEJ - Reka Tisa bi već naredne godine mogla dobiti status međunarodnog plovnog puta. O tome su u Bečeju razgovarali Leposava Sojić, ispred Vlade Republike Srbije i Jožef Horvat u ime Vlade Republike Mađarske

Davne 1955. godine Vlade Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Republike Mađarske potpisale su međudržavni Sporazuma o plovidbi rekom Tisom. Novim pregovorima između Srbije i Mađarske, koji su započeli u oktobru prošle godine reka Tisa će dobiti status međunarodnog plovnog puta rekla je nakon današnjeg sastanka sa Jožefom Horvatom šefovica srpske delegacije Leposava Sojić.

"Tisa može da se proglasi međunarodnim plovnim putem. Mađarska je izrazila želju da se Sporazum promeni i da se međudržavni plovni put prevedu u međunarodni što odgovara i nama i njima. Time se postiže dobit u trgovini, prometu putnika i robe, turizmu i životu svih lokalnih samouprava koje gravitiraju reci Tisi", rekla je šefovica delegacije Republike Srbije Leposava Sojić.

Po rečima predsednika opštine Bečej Vuka Radojevića najveća potiska varoš spremno će dočekati proglašenje Tise međunarodnim plovni putem.

"Skupština opštine je donela odluke o korišćenju obale i vodnog prostora na unutrašnjim vodama na teritoriji opštine Bečej. Definisali smo uslove i namene obala i vodnog prostora na unutrašnjim vodama. Takođe, što je bitno, propisan je način pribavljanja saglasnosti prilikom izgradnje hidrograđevinskih objekata, postavljanja plovila, kupališta i drugih objekata na kojima se mogu održavati turističke, sportske, rekreacione i druge aktivnosti", rekao je predsednik opštine Vuk Radojević.

Na žalost stav mađarske delegacije o budućem Sporazumu novinari su mogli samo da nagađaju jer njihov šef Jožef Horvat, kako nam je rečeno, nije dobio dozvolu Budimpešte da govori o ovim pregovorima. Jedino je ekipi televizije iz Subotice, koja izveštava na mađarskom jeziku, dao izdvojenu izjavu o budućem statusu Tise.

Izvor: www.rtv.rs