Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Beogradske priče: Od "Cara Nikole" do "Splita"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Najstariji brod Srpskog parobrodskog društva i njegov put od luksuza do kupleraja. Parobrod stariji Beograđani uglavnom pamte po tome što je dugo stajao ispod mosta kao boemsko utočište BROD "Split" decenijama je stajao na mestu gde je današnje turističko pristanište, na desnoj obali Save, ili neposredno ispod Brankovog mosta. Bio je to prvi "splav" u Beogradu, ukoliko pod ovim terminom podrazumevamo plutajuću kafanu za pesmu, igru, boemiju, pa i ono što ona ume da donese, a baš nije u skladu sa najvišim moralnim načelima.

Stariji Beograđani pamte kako je drugom polovinom 20. veka prelazak preko Brankovog mosta podrazumevao pogled na brod koji je bio vezan tačno ispod, a drveni mostić je vodio na palubu.

Na ovom plovilu snimani su mnogi filmovi, pa i legendarni kadrovi vezani za prvi jugoslovenski kolor film "Ljubav i moda" kada je Vlastimir Đuza Stojiljković pevao šlagere onog doba.

Pa ipak, on ima mnogo drugačiju istoriju...

Luksuzni parobrod

DAVNE 1892. godine, po narudžbini Prvog kraljevskog povlašćenog srpskog parobrodskog akcionarskog društva u Regensburgu u Nemačkoj izrađen je luksuzni parni putnički parobrod na točak "Car Nikola Drugi".

Svi precizni podaci sačuvani su u Zbirci rečnog saobraćaja Muzeja nauke i tehnike, a mr Gordana Karović, kustos, napominje da je ova lađa imala važnu diplomatsku ulogu u tadašnjem političkom životu.

- U junu 1926. godine ovim brodom u Beograd su doputovali članovi međunarodne Dunavske komisije, koji su na prvoj sednici u Kraljevini SHS, u novoj zgradi Univerziteta izradili Pravilnik za plovidbu Dunavom i rešili pitanje slobodnog tranzita - objašnjava mr Karović. - U to vreme brod "Car Nikola Drugi" bio je u sastavu takozvanog "Kladovo transporta".

2014.

Posle Drugog svetskog rata brod je promenio ime u "Split" koje je nosio do kraja korišćenja. Sedamdesetih godina pregrađen je u brod restoran i dugo je bio usidren ispod Brankovog mosta.

Od 1992. godine brod se nalazi na navozu u brodogradilištu u Kladovu, a njegov sadašnji vlasnik je preduzeće "Goma" d.o.o. iz Beograda.

"Car Nikola Drugi" je poslednji preostali brod Srpskog brodarskog društva osnovanog 1891. godine i najstariji je od svih brodova utvrđenih za kulturna dobra Republike Srbije. Rešenje kojim mu je dodeljen taj status doneto je još u januaru 2006. godine.

Prvi "splav"

POSLE imena "Car Nikola Drugi" ova lađa dobila je novo ime - "Split", a ovaj je, makar za Beograđane odavno "otplovio" u prošlost. Samo zaostale fotografije podsete nas na vreme kada je ovaj brod mnogima predstavljao kadrove svakodnevice.

- Istina je da je "Split" bio prvi restoran na vodi u ovom gradu, a dobro su ga pamtili boemi "udarnih" sedamdesetih - priča Petar Antić, kapetan unutrašnje plovidbe Jugoslovenskog rečnog brodarstva. - Tada, dok još niko nije slutio da će se noćni život grada odvijati na splavovima, ovo je bilo jedino mesto na vodi gde bi goste zabavljao Toma Zdravković i njemu slični velikani kafanskog života.

Antić nam prenosi i sećanja starijih kolega, koji su slikovito uporedili "Split" sa prvim hostelima, jer su, bože moj, tamo postojale sobe koje su iznajmljivane samo za jednu noć.

Istina, postojao je tu i prizvuk još nekih pojava, budući da bi, ukoliko bi društvo bilo mešovito, a strasti jake, poneka veza munjevito planula baš na brodu, a s obzirom da su sobe bile odmah ispod restorana, "emotivne muke" tog tipa sa lakoćom bi bile rešavane. Tim pre što je postojao cenovnik korišćenja kabine, pa bi jedna tarifa važila ako korisnicima grejanje nije potrebno (ukoliko bi maligani ili vrelina emocija bili dovoljni), dok je nešto viša cena vladala ako bi zaljubljeni par pride naručio i grejalicu.

- Mi smo tada bili mladići, učenici Brodarske škole, ali pamtimo neke poznate ličnosti za koje smo znali da umeju da se provesele baš na "Splitu" - pripoveda Antić.- Istina, tu je postojala egzotična galerija likova, od akademika i vrhunskih intelektualaca do takozvanog društvenog taloga. Svi su dolazili, i svi su pevali, uživajući u reci i čestim lumperajima.

Tako naši sagovornici slikovito opisuju varošku istoriju, dodirujući njene visoke domete, ali i one koji nisu dosezali najviše društvene kriterijume.

Mnogo je vode proteklo Dunavom i Savom dok je "Car Nikola Drugi", a potonji "Split" bio na njihovim talasima...

1970.

DIMENZIJE

BROD "Car Nikola Drugi" dugačak je 58 metara, a širina mu je od 6,75 do 12,8 metara. Visok je 2,6, a gornja tačka dosezala mu je 7,15 metara. Pokretala su ga dva cilindrična kotla iz 1923. godine i dijagonalna "kompaund" mašina iz 1898. godine.

"PALESTINSKI SVEDOK"

JEDNA od priča koju su pripovedali burni događaji 20. veka na ovim prostorima, odigravala se upravo na ovom brodu.

Kako nas podseća mr Gordana Karović, Jevreji iz Austrije i iz nekoliko drugih evropskih zemalja, koji su od kraja 1939. do septembra 1940. čekali dozvole za useljenje u Palestinu, boravili su u Kladovu na parobrodima "Car Dušan", "Kraljica Marija" i - "Car Nikola Drugi".