Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Jezera još “u gradnji”

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zrenjanin – - Begejska petlja, sistem jezera u centru grada, još uvek je u izgradnjii postavljanje bilo kakvih objekata na jezeru broj tri bi degradiralo kvalitet vode, stručno je mišljenje rukovodioca Begejske petlje iz zrenjaninskog JP “Vodovod i kanalizacija” izneto na četvrtom ročištu pred zrenjaninskim Osnovnim sudom. U jedinstvenoj tužbi za našu zemlju, koju su protiv JVP “Vode Vojvodine” i investitora Nikole Novakovića poveli građani Zrenjanina i naselja Mala Amerika, oni isti koji su danima i nedeljama protestvovali prošle godine, traži se poništaj ugovora o postavljanju ugostiteljskih splavova.

- U sadašnjim uslovima kada se održavanje kvaliteta vode vrši tako što se nivo vode spušta za jedan metar, bilo kakav plutajući objekat bi ugrozio obalu. Nastojimo da kvalitet vode održamo u zoni 2. klase vode. Sistem je na granici izdržljivosti, jer se već godinama gradi, počeo je sa radom 1987. godine i trebao je biti gotov gradnjom još jedne crpne stanice za prečišćavanje vode. Sistem do danas nije zavšen, a nema ni para za završetak te investicije, navela je tehnolog Desanka Tošić, rukovodilac Begejske petlje.

Tužioci su pred suskim većem, kojim predsedava sudija Zoranka Tadin Vračević, zahtevali svedočenje stručnjaka koji bi izneli mišljenje o tome koliko bi bila ugrožena životna sredina i živi svet u jezeru, a zatražili su i veštačenje iz građevinske struke. Sud je to odbio, kao i na pretodnom ročištu. Svoj iskaz dao je i gradonačelnik Zrenjanina, potvrdivši da zna da postoji ugovor o korišćenju vodnog zemljišta.

- Gradonačelnik sam od jula 2014. godine, pre toga sam bio zamenik gradonačelnika, znam da postoji ugovor i problemi u realizaciji tog ugovora, kao i da postoji nezadovojlstvo građanske i stručne javnosti odlukom Skupštine grada kojom je usvojen plan lokacija za postavljanje plutajućih objekata. Tim povodom su mi se obraćali i javno preduzeće i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a na dopise je sigurno odgovorila stručna služba nadležna za te poslove. Ne znam da li je odluka kojom je usvojen plan lokacije za postavljanje plutajućih objekata od 17. aprila 2014. godine još uvak na snazi, izjavo je zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić.

U tužbenom zahtevu zatraženo je da svedoče tužioci koji žive u sredini gde se jezero nalazi u svojstvu parničnih stranaka, ali je i to odbijeno. Dozvoljeno je bilo samo postavljanje pitanja svedocima.

- Sa članovima radne grupe “Stop splavovima” bila sam kod gradonačelnika na razgovoru, bio je prisutan i pravobranilac grada, i tom prilikom smo gradonačelniku tri puta postavili isto pitanje da li zna koji su razlozi za donošenje odluke kada su već stručna i zainteresovana javnost izneli razloge protiv takve odluke, a na pitanje nije dobijen odgovor, iznela je prigovor tužilja Zorica Radišić.

Sudski proces po tužbi 53 građana za poništaj štetnog splavarskog ugovora je svojevrsni test za pravosuđe, smatraju u Udruženju građana „Stop splavovi!“ Sudski postupak je u toku, održana su četiri ročišta, a naredno ročišteje zakazano za 10. mart 2016. godine.

Izvor: www.danas.rs