Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ribnjak Vagan postao labudovo jezero

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BAČKO GRADIŠTE -Labudovi u Bačkom Gradištu sve su češća pojava. Jer, uz samo selo proteže se Stara Tisa, Veliki bački kanal, a tu su i ribnjaci bogati ribom. Ribnjak Vagan u Bačkom Gradištu, nastao odsecanjem južnog kraka Velikog bačkog kanala, postao je istinsko labudovo jezero kojim dominira jato od tridesetak dugovratih ptica snežno belog perja.

Da li zbog obilja hrane u samom Vaganu ali i okolnim ribnjacima ili što su im gnezda zaštićena gustim tršćacima tek, zimu provode u gracioznoj plovidvi po površini vode uz povremeno, gotovo nemarno, gnjuranje glave na dugom vratu u potrazi za hranom.

Tu i tamo oglase se karakterističnim siktanjem, tek da pokažu čiji je Vagan a primetna su i udvaranja usamljenih labudova. Slučajnom posmatraču neminovno se javljaju mitovi o ovoj ptici koju su još stari Grci negovali a volšebni kompozitor Čajkovski im posvetio svoj najčuveniji balet u kojem se, uz odraz neprolazne lepote, dokazuje vrhunsko igračko umeće.

Na sreću njihovom radosnom pesmom ne odzvanja Vagan jer bi to, verovali su stari Grci, značilo da im je blizu kraj i sjedinjenje sa Bogom čemu se neizmerno raduju. Stari Sloveni verovali su da labud predstavlja dušu predaka i da ima božanske ali i demonske osobine.

Teško je poverovati u ove druge dok svojom ležernom gracioznošću oplemenjuju površinu vode sa koje povremeno uzlete tek da osmotre svet iz visine i protegnu svoja i do dva metra široka krila.

Izvor: www.rtv.rs