Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Počelo snimanje rečnog korita Save kod Šapca

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Savi kod Šapca počelo se snimanje rečnog korita, što je preduslov za čišćenje korita reke na najproblematičnijim deonicama. Krajnji cilj je korišćenje rečnog saobraćaja i izgradnja međunarodne luke u Šapcu.

Dobri poznavaoci znaju da je dubina na rečnom kanalu oko 20, a nekoliko metara od obale, Sava je u ovom periodu prosečno duboka oko četiri metra. Tačne podatke  i izgled samog korita utvrdiće stručnjaci snimanjem Multibim tehnologijom. 

"Tačno određujemo dubine, stopostotnom pokrivenošću, možemo odrediti da li ima potopljenih objekata, kakva je konfiguracija", kaže Siniša Ivin, hidrograf. 

Hidrološkim snimanjem saremenom tehnologijom utvrdiće se izgled korita na 4,5 kilometra od železničkog mosta nizvodno do industrijske zone. Da se Savom bezbedno plovi, i iskoriste sve pogodnosti rečnog saobraćaja interes je grada. 

"Grad Šabac plaća snimanje i mi ćemo urediti priobalje, to je ono što će grad finansirati i mi ćemo dati najviše što možemo. Očekujemo od države da se uključi i da zajedno očistimo korito od Šapca do Beograda. Mislim da je vreme da Šabac dobije svoju luku, a u isto vreme i da sredimo našu plažu", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Po dosadašnjim studijama za čišćenje korita Save, na spornim deonicama  od  Šapca do Beograda treba izdvojiti 2,5 miliona evra. Isplativost rečnog transporta višestruka, a medjunarodna luka potreba privrede Zapadne Srbije i istočog dela Republike Srpske. Samo jedna šabačka firma Savom je prevezla 200.000 tona robe.

"Cilj grada je da nakon duži niz godina konačno dobije međunarodnu putničku luku, odnosno putničko pristanište i teretnu luku koja je nekad postojala i koja bi trebala da se dovede u nivo koji je ranije imala", kaže Saša Jovanović, saobraćajni inženjer za luke.

Nekada je samo iz Zorke rekom odlazilo četiri miliona tona robe. Za infrastrukturno opremanje luke potrebno je 3,5 a za kompletno uređenje oko osam miliona evra. Da su luke strateški  objekti zakonom je već regulisano. Uz snimanje i čišćenje korita potrebne su i tri studije za dobijanje statusa lučnog područja na lokacijama. U Šapcu kažu interes i grada i države je obostran.

Izvor: www.rts.rs