Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Užice: Profit zamutio vodu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Bura oko ustupanja ribarskog područja "Zapadna Morava". Više od 3.500 ljudi protivi se uništavanju ribljeg fonda i reka

MINISTARSTVO poljoprivrede i zaštite životne sredine donelo je još nepravosnažnu odluku da se veliko ribarsko područje "Zapadna Morava", na 10 godina, ustupa na korišćenje privatnom preduzeću "Balkan eko-tim" iz Prijepolja. Ali oko 3.500 zaljubljenika u naše vode - iz Zajedniceorganizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca "Zapadna Morava i Drina" - sumnja da je odabir bio namešten, te da će, shodno već viđenoj praksi, želja za profitom biti ispred zaštite ribljeg fonda, reka i jezera. 

- Tokom sastanka sa predstavnicima Ministarstva, na našu inicijativu, razotkrivene su malverzacije ranijeg korisnika, firme "SPDA ekolodžik" iz Čačka. Tada smo dobili smo pohvale, ali su i novi konkurs pratile neregularnosti. Bodovna lista za kriterijume određene Zakonom naknadno je određena i, naknadnim uvidom u konkursnu dokumentaciju, shvatili smo da smo u svemu bili bolji, pa smo uložili prigovor - kaže predsednik UO zajednice, Duško Velanac. 

Ribolovci su pribavili i dokaze da je firmi iz Prijepolja sporna bodovna lista unapred bila poznata, čime je dovedena u povlašćen položaj. Privatnik je, čak, predložio - a odlukom je to potvrđeno - da poribljavanje obavlja samo izuzetno, kao korektivnu meru, a povećanje ribljeg fonda planirano je tek kroz prirodni mrest vrsta koje u ovim vodama praktično i ne postoje!?

U tome je, izgleda, i suština spora: interes ribolovaca su zaštita ribljeg fonda i voda - bez ostvarivanja profita, pri čemu jedna od članica Zajednice, jedina u Srbiji, poseduje mrestilište salmonidnih vrsta - dok je kod privatnika redosled prioriteta obrnut...

- Dobiti ovde nema mesta jer se sav novac prikupljen prodajom dozvola, po zakonu, mora utrošiti na čuvanje voda i poribljavanje. Još ima vremena da se donese ispravna odluka, u korist neprofitne organizacije sa svim potrebnim kapacitetima, a o tome da je to jedino dobro rešenje svedoči i praksa u evropskim zemljama, poput Slovenije, Engleske ili Norveške - zaključuje Velanac.

STAV TEK OD NEDELjE

- SA čim smo konkurisali i kako ćemo gazdovati vodama obelodaniće početkom iduće sedmice, kada bude potpisan ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede - saopštili su iz "Balkan eko-tima" koji, kako nezvanično saznajemo, vode dvojica Prijepoljaca i jedan Ariljac.

Izvor: www.novosti.rs