Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Smederevska rečna policija za šest meseci zaplenili osam tona robe

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Samo u drugoj polovini prošle godine, zaplenila 6,4 tone dizel goriva i tonu i po koksa ukradenih sa inostranih barži Policija je na Dunavu kod Smedereva, samo u drugoj polovini prošle godine, zaplenila 6,4 tone dizel goriva i tonu i po koksa ukradenih sa inostranih barži. Ovo je učinak patrole rečne policije, koja je, posle višedecenijskog rada sa obale, konačno isplovila na reku.

Od kada je u avgustu 2015. na Dunav prvi put izašao čamac za specijalne namene, policija je, u više akcija, razotkrila i zaplenila robu ukradenu sa stranih barži. Samo u jednoj akciji zaplenjene su 3,3 tone dizela. Gorivo je nađeno u dobro skrivenom tank čamcu, a ekspertizom je utvrđeno da gorivo ne sadrži domaće markere, što dokazuje da potiče sa stranih barži.

Iako Policijska uprava u Smederevu nije pogranična, stara se o bezbednosti na delu međunarodnog plovnog puta, u dužini od 21 kilometar, koji je donedavno nadgledan sa obale.

- Očigledno je da su postignuti značajno bolji rezultati u suzbijanju kriminala otkako je policija fizički prisutna na reci - kaže Saša Nikolić, portparol PU u Smederevu. - Novina je da se sada lakše otkrivaju mesta gde su smešteni tankovi za ukradenu robu, a koja se sa obale ne mogu videti. Pre nekoliko dana je tako otkriven tank na levoj obali Dunava, na području opštine Kovin.

Policija je zaplenila i tonu i po koksa, koji je ukraden sa barže, i vratila ga Železari Smederevo. Zaplenjeni su dva kombija, četiri čamca, pumpa za pretakanje goriva. U prethodnih pet meseci rasvetljeno je pet krivičnih dela krađe, krijumčarenja i nedozvoljene trgovine.

Bolje sarađuju sa Lučkom kapetanijom, koja sada od policije dobija podatke o prekršajima iz svoje nadležnosti.

- Policija je pronašla i 14 neregistrovanih plovila i više osoba bez dozvole za plovidbu, a čak su pronađene i duple brodske knjige. O tome je obaveštena Lučka kapetanija - kaže portparol Nikolić.

POHVALA STRANACA

ZBOG rečnih pirata i ilegalne trgovine akciznom robom, Dunav kod Smedereva odavno je crna tačka. Da se situacija menja, govori i zahvalnost koju je policiji uputio zastupnik ukrajinskih brodova "Agent plus".

- Oni su pohvalili kvalitativnu promenu u pristupu policije u Smederevu - kaže portparol PU.

Izvor> www.novosti.rs