Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

UKLANJANJE PLOVILA Zbog "Beograda na vodi" iz Save se vade potopljeni brodovi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Izvlačenje pretposlednjeg potopljenog broda kod Savskog amfiteatra započeto je juče povodom raščišćavanja terena koje je u sklopu prve faze projekta "Beograd na vodi".

Na toj lokaciji nalazilo se ukupno 54 plovila koja su bila usidrena kod obale Save, a odatle su za nešto više od godinu i po dana uklonjena 52 broda.

Radnici preduzeća "MIP Grading" juče su na delove potopljenog broda, koji se nalaze van vode, postavili pumpe za izbacivanje vode, kako bi uspešno rasteretili i izvukli plovilo.

- U toku je uklanjanje 53. plovila koje je bilo u polupotopljenom stanju dugi niz godina. Ostaje nam još jedan brod koji ćemo ukloniti, brod "Krajna", koji se nalazi ispod Gazele - rekao je Danilo Jeremić, iz gradonačelnikovog kabineta.

On je kazao da se plovilo nalazi na tom mestu više od 40 godina i da je uzrok potapanja odvajanje drugih brodova, koji su bili prikačeni za njega. Prema njegovim rečima, vlasnik broda je Beogradsko bagersko preduzeće, za koje nije siguran da će ga restaurirati i ponovo koristiti za plovidbu.

Milsim da će brod biti rashodovan ili iskorišćen u neke druge svrhe ali to ne mogu da garantujem. Naš posao je da se on ukloni na bezbedan i adekvatan način, a šta će njegov vlasnik sa njim uraditi ostaje na njemu - kaže Jeremić.

On je dodao da se među uklonjenim plovilima našlo nekoliko brodova koji su od velike istorijske važnosti za rečno brodarstvo i da su se za svaki od njih potrudili da bude premešten na adekvatan način kako bi se stvorili uslovi za njihovu restauraciju.

Izvlačenje plovila trajaće u toku celog dana do večernjih sati, naveo je Danilo Jeremić.