Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

STRAŠNO! Dunav zagađen kod Apatina

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nadomak Specijalnog rezervata prirode “Gornje Podunavlje” kod Apatina u zalivu Dunava je uočena obojena tečnost, intenzivnog mirisa.

- Incident se desio u rejonu Ciganskog kanala i u zalivu Mišvald, koje je označeno kao najznačajnije riblje mrestilište rezervata. Za sada nema dokaza o poreklu zagađenja a javnost bi već početkom sledeće nedelje, a najkasnije u roku od 30 dana, na osnovu uzetih uzoraka mogla saznati da li je bilo zagađenja i ko je odgovoran za to - rečeno je u pokrajinskoj inspekciji.

- Crna mrlja se pojavila i ima neprijatan miris, uzroci su nepoznati. Očekujemo da se nadležne inspekcije angažuju. Kanal Mišvald je značajno mrestiliše riba. Do sada još nisu utvrđena uginuća riba. Sumnja se da su eventualna zagađenja izazvali industrijski objekti iz neposredne blizine - rekla je Duška Dimović, direktorka programa Svetskog fonda za prirodu (WWF) za Srbiju.

- Uzorke vode su uzeli ekolozi i novinari lokalnog Radio Dunava koji će ih poslati na nezavisnu ekspertizu u Osijek - Vodostaj Dunava sada je nizak zbog čega je verovatno uočena obojena tečnost. Da li je ovih slučajeva bilo ranije ne znamo ali u svakom slučaju nisu prijavljivani - navode ekolozi.

Incident su prijavili ribolovci i obavestili lokalna pecaroška udruženja i predstavnike JP “Vojvodinašume” i Šumsku upravu Apatin, koja upravlja ovim vodama. Nadležni inspektori su izašla na tereni i konstatovali da je voda značajno izmenjena, ali je još neutvrđenog sastava.

Mišvaldsko mrestilište je zaštićeno područje i na njemu su strogo zabranjene sve aktivnosti koje na bilo koji način mogu ugroziti ovo posebno stanište riba. Iz tog razloga, svako ispuštanje industrijskog otpada se smatra krivičnim delom i kažnjivo je zakonom.

Strahujući od ekološke katastrofe većeg obima, organizacije za zaštitu životne sredine su se angažovali i pozvali nadležne organe i inspekcije da ispitaju ovaj slučaj kako bi odgovorni za zagađenje ovog zaštićenog područja bili procesuirani.