Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ukinuta vanredna sutuacija zbog poplava u Šapcu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Gradski štab za vanredne situacije danas je ukinuo vanredne mere u slivovima reka Dumače, Dobrave i Cerskog obodnog kanala, koje su uvedene prošle nedelje zbog obilnih padavina.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca i šef štaba, istakao je da su svi radovi u sklopu odbrane od poplava uspešno sprovedeni i da je šteta minimalna. Komisija za procenu štete dostaviće izveštaj, a prema prvim podacima, u ataru sela Lipolist, voda je poplavila 20 hektara. Izlili su se vodotoci prvog reda koje bi trebalo da održava Republika, Cerski obodni kanal i Bela Reka. 

Tokom prošle godine Grad Šabac je finansirao uređenje oko 70 kilometara vodotokova drugog reda, a u ovoj godini planirani su radovi na još dvadesetak kilometara kanalske mreže i drugih vodotokova. Za ovo je opredeljeno 40 miliona dinara iz gradskog budžeta. 

- Očekujem da “Srbija vode” uskoro dostave svoj plan radova Gradskom štabu za vanredne situacije, s tim što ćemo mi predložiti šta i gde treba da se uradi. Sramota je kako izgleda Cerski obodni kanal čije održavanje je u nadležnosti “Srbija voda”, ali ćemo se zajedno postarati da se on očisti - rekao je Zelenović. 

Najavljene su i oštrije kazne za sve koji na bilo koji način narušavaju uređenost vodotokova. Postojeće kazne za fizička lica su 10.000 dinara, za preduzetnike 50.000, а za pravna lica 100.000 dinara.

 

Izvor:www.blic.rs