Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dorćolski kej zatrpan smećem

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Plastične flaše i kese, automobilski tapacirunzi, najlon, pa čak i gomila papuča koje je reka ko zna kome „izula”, ruže izgled jedne od najlepših gradskih oaza – dorćolskog keja.

Tik uz samu obalu iz vode izbija busenje visoke trave. Moćni Dunav navukao je i velike grane koje su se poprečile i ometaju sugrađane koji vole da šetaju pored reke. Ukroćeni splavovima, pojedini delovi jedne od najvećih evropskih reka, do same obale, liče više na močvaru – po vodi se nahvatala i žabokrečina.

Sve je to upakovano u „najlepši celofan” – lepo sređena pešačka staza, redovi posađenih ruža i uredno ofarbane klupice donekle i skrivaju prizor koji se može videti ako se čovek spusti bliže Dunavu. Željni odmora uz rečne talase, brojni sugrađani ipak odluče da siđu niz stepenište. I tamo ih umesto uređenog rečnog korita dočeka prizor kao sa deponije, jer su obaloutvrde gotovo sasvim prekrivene smećem.

– Kad god dođem kod prijateljice volimo ovuda da prošetamo sa decom. Ipak, reka je nanela dosta smeća, a niko to nije očistio, pa se u poslednje vreme ne spuštamo sa pešačke staze. Strah me je da se neko od mališana ne saplete i iseče na staklo ili drvo – objašnjava Jovanka Nikolić sa Karaburme.

– Ako neko izgubi papuču, ovde može da nađe rezervnu. Ima ih svih modela i brojeva – smeje se Milica koja ovuda džogira svakog prepodneva.

Za gradske reke prvog i drugog reda koje imaju dužinu priobalja gotovo 270 kilometara, od čega je 100 kilometara izgrađeno, nadležne su Republička direkcija za vode i lokalne samouprave. Za račun republičkog „staratelja”, rekama na teritoriji Beograda gazduje JVP „Beogradvode”. Ovo preduzeće stara se i o održavanju i rekonstrukciji vodoprivrednih objekata, odbrani od poplava, odvođenju suvišnih voda, uređivanju i održavanju vodnog zemljišta, ali i o čišćenju i uređenju vodotoka.

Iz preduzeća „Beogradvode” saopštili su da ove godine nemaju obezbeđen novac za čišćenje rečnih obala. Uprkos tome, oni su, kako kažu, pre mesec i po već obavili jedno čišćenje.

– „Beogradvode” kroz plan upravljanja vodama dobijaju sredstva od Republičke direkcije za vode kojoj novac dodeljuje ministarstvo. U odnosu na prošlu godinu budžet je smanjen za 50 odsto – objašnjavaju iz ovog preduzeća. Iz „Beogradvoda” dodaju da je deo sredstava ranije obezbeđivao grad i najavljuju da će ukoliko Gradska uprava da nalog, obale ponovo biti očišćene.

Izvor: ww.politika.rs