Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Кријумчари дизел-горива ноћу оперишу на Дунаву

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Дунав је као ауто-пут на копну, моћна река с великим бројем путничких и теретних пловила, где постоје и чести покушаји махинација и кријумчарење робе.

Превасходно се то дешава на страним теретним бродовима, чији поједини чланови посаде, у садејству с нашим грађанима, покушавају да дођу до зараде на нелегалан начин.

Сличне проблеме имају полиције у осталим подунавским државама, али чини се да се поједине посаде источних држава истичу у таквим работама код нас. Криминалне радње се чине у току ноћи. Раније није било чудно да се угледа човек насред реке како шета као дух по води, док је заправо на цистерни пуној шверцованог горива која плута по површини до уговорене локације на обали. Дунав је ноћу изузетно непрегледан па то кријумчари користе, али стога полиција плови на глисерима уз радарске и сонарне системе за ноћну пловидбу.

– На делу реке који ми покривамо не бележимо насиље нити активности пирата – каже за „Дневник“ заменик начелника Регионалног центра Граничне полиције Душко Шуман. – Већ дужи период постоје покушаји крујумчарења дизел-горива с истока на запад, и у већим количинама ринфузног кукуруза, пшенице, ђубрива, већином азотних, и кокса. Ради се о великом новцу. Неко време је био знатно заступљен шверц металних отпадих сировина, али то сад више није актуелно. Морамо стално бити на опрезу. Они су добро организовани, прате кретање полиције преко осматрача који јављају информације на терену и траже на тај начин прилику за шверц. Ипак, припадници станице Граничне полиције на препознатљивом понтону на Кеју у Новом Саду имају специфичне обавезе. Дешава се неретеко да притрче пролазници и затраже помоћ, као и од сваког другог полицајца, на пример кад пронађу неку ствар или исправе, понекад да пријаве кривично дело или прекршај, на пример крађу или тучу.

Гранична полиција из те станице, која је превасходно гранични прелаз, активна је од ушћа Тисе у Дунав до бачкопаланачког моста и контролише прелазак државе границе на два међународна гранична прелаза, овом речном и на друмском надомак Нештина. На реци контролишу путнике, возила и робу заједно с царином и Капетанијом. Осим редовних послова, заједно с представницима Капетаније контролишу се и пловила на Дунаву, скутери, чамци, глисери... Уочљиво је да многи људи возе без дозволе и да је велик број нерегистрованих пловила.

– Туристички бродови које контролишемо су оличење културе и дисциплине посаде и путника. С њима немамо никаквих проблема, иако их стандардно професионално проверавамо – каже наш саговорник. – Крузери су импозантна пловила по многио чему, од уредности и културног приступа свему. Они немају проблема у обиласку Новог Сада. У последње време, сачекују их аутобуси туристичких агенција и организовано обилазе град и околину – манастире, винарије, ресторане, пешачке зоне, што је доста добро покривено присуством припадника полицијских испостава. Они су овде безбедни и ту проблема нема, а уочљиво је понашање путника и посаде, бесперкорно поштовање закона. Иначе, већином се ради о старијој популацији – наводи Шуман.

Он каже да, нажалост, има случајева кад се припадници те станице Граничне полиције ангажују и кад неко покуша самоубиство, а то чешће бива на Вардинском мосту, и то махом ноћу.
– Има грађана који се одлучују да скрате себи живот и онда их ми с нашим патролним чамцима спасавамао, у чему смо неретко успели, а често се деси да нам се после свега те особе захвале. Многи потцењују Дунав. Он је велика и опасна река. Има вирова и заосталих бетонских комада од срушених мостова. Он је веома брз: брзина воде доле је око три метра у секунди па су многе интервенције захтевне и неопходан је озбиљан и професионалан приступ послу – напомиње Душко Шуман.

Izvor: www.dnevnik.rs