Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Love soma i čuvaju Dunav

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

"Zemunska bućka" na Keju kod restorana "Venecija" okupila veliki broj alasa i zaljubljenika u reku. Ribe uhvaćene na takmičenju od Pupinovog mosta do Dorćola tradicionalno vraćene u vodu.

NAJBITNIJE za dobar ulov je naći pravo mesto i zvukom bućke namamiti soma da izađe i zagrize, kažu alasi koji su se juče okupili nedaleko od restorana "Venecija" na već tradicionalnoj "Zemunskoj bućki". Ulov nije bio kao pre tri godine, kada je ulovljen "kapitalac" od čak 25 kilograma, ali učesnici su zadovoljni.

U višečasovni lov na "dunavskog čuvara dna" već pre sedam ujutru krenulo je čak 26 ekipa iz Srbije i jedna iz Mađarske. Osim štapa i udice, imali su i bućku, alatku pomoću koje tek nekoliko starih zemunskih alasa lovi soma. Drvena palica, kažu da je najbolja od suve lipovine, dugačka je oko pola metra i na kraju ima nešto nalik pečurki. Alasi bućkaju po površini vode i "zovu soma da jede".

Iz godine u godinu je sve više ekipa, ove čak sedam timova više nego lane. Najmlađi ribar bio je Vuk Aluga, koji ima samo sedam godina i zajedno sa tatom je zauzeo treće mesto. Kaže da je učestvovao i prošle godine i da je ulov bio bolji.

- Lovi se u krugu od deset kilometara, od mosta Borča - Zemun do bazena "25. maj" - priča za "Novosti" Marko Grujić, organizator "Zemunske bućke" i predsednik Evropskog centra "Dunav" koji je i organizator takmičenja. - Svi ulovljeni somovi se vraćaju u vodu, jer je cilj manifestacije da doprinese razvoju lokale zajednice kroz podizanje svesti o značaju življenja u očuvanoj i zdravoj životnoj sredini.

Prema priči ribara, "skrovišta" u kojima se kriju najbolji primerci su rupe, polomljeni panjevi ili drveće na dnu reke, a bućkanjem se som namami da izađe i uzme mamac, za šta se koriste durdubak, pijavice, školjke, rovci... Lupanjem bućkom som postaje agresivniji i halapljiviji. Kada zagrize udicu, ribar kontrira povlačeći rukom udicu, a "borba" ponekad zna da bude energična i duga, pa ko koga nadmudri.

POBEDNICI LASLO I VILMOŠ

NAJBOLjI ulov juče su imali Laslo Mužljaj i Vilmoš Terek iz Mola, koji su "izbućkali" dva soma ukupne težine 11,2 kilograma. Drugo mesto pripalo je Marku Dragičeviću i Dejanu Miloševiću koji su ulovili jednog soma teškog 9.360 grama, što je i najteži primerak u ovogodišnjem takmičenju.

Na trećoj poziciji su bili Mihajlo Aluga i Saša Radović sa upecana dva soma teška 6.080 grama.