Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Đerdap čeka 110. kruzer

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Bliži se kraj ovogodišnje nautičko-turističke sezone na Dunavu. Pre samo osam godina u Kladovo je pristalo samo 19 brodova. Ovogodišnja nautičko-turistička sezona završava se krajem meseca, s velikim izgledima da konačan bilans bude pristajanje čak 110 kruzera.

U ovoj dunavskoj varošici - jednoj od malobrojnih sredina u Srbiji sa uređenim pristaništem za uplovljavanje velikih turističkih brodova-hotela - to je solidan rezultat, posebno ako se ima u vidu činjenica da su prva pristajanja zabeležena tek 2008, a da je decenijama pre toga sa ovih dunavskih obala hiljadama turista na prelepim brodovima moglo samo da maše.

Te 2008, sa skromnih 19 pristajanja brodova, stiglo je 3.400 turista i članova posada, a broj se iz godine u godinu povećavao, da bi lane, sa 115 kruzera, u Donji Milanovac stiglo 18.500 namernika. Među posetiocima sa tih brodova najbrojniji su Amerikanci, kojih je čak 40 odsto od ukupnog broja, a zatim Nemci, Kanađani, Francuzi... Tokom posete Donjem Milanovcu, u zavisnosti od toga koliko se zadržavaju, putnici sa brodova obično žele da obiđu arheološko nalazište Lepenski vir, crkvu posvećenu Svetom Nikoli, Turistički info-centar i Centar za posetioce nacionalnog parka "Đerdap".

Tik uz pristanište, sačekuju ih prodajne izložbe suvenira domaće radinosti, ali i gastronomski specijaliteti ovog kraja, mada i sama šetnja živopisnom đerdapskom varošicom mnogima od njih predstavlja posebno zadovoljstvo i doživljaj, koji foto-aparatima nastoje da zabeleže na gotovo svakom mestu.

Izvor: www.novosti.rs