Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Klubovi imaju podršku i na okeanima

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Navijači širom planete pronalaze razne načine i ideje kako da pokažu privrženost svom voljenom klubu. Jedan od originalnijih načina je, sasvim sigurno, farbanje brodova u boje tima za koji navijaju.

Međutim, ova ideja nije nova. Sve je počelo još davne 1907. godine i to od igrača argentinske Boke Juniors. Boka je izgubila pravo da nosi crno-bele dresove i trebalo je odlučiti koje će boje ubuduće nositi. Čelnici i igrači su doneli odluku da će uzeti boje sa zastave prvog broda koji uplovi u luku. To je bio brod sa švedskom zastavom i tako je Boka počela da nosi žuto–plavu boju na dresovima. Posle toga napravili su i brod koji su nazvali Boka Juniors.

Praksu ovog argentinskog velikana preuzeli su navijači mnogih evropskih klubova. Pristalice Borusije iz Dortmunda, inače lučki radnici u Hamburgu, obojili su brod u žuto–crnu boju nakon što je njihov klub postao prvak Evrope.

Vlasnici holandske kompanije iz LJmundena, gradića blizu Amsterdama, veliki su navijači Telstara, kluba za koji su nekad nastupali igrači poput Džimija Flojda Haselbajnka i Luja Van Gala. Nakon što je ta ekipa ušla u prvu ligu, 1964. godine, sagradili su crveno–belo–plavi brod, naravno u Telstarovim bojama.

Šezdesetih godina prošlog veka više od dvadeset brodova u Engleskoj dobilo je ime po najpopularnijim klubovima iz tog vremena, a to su između ostalih Arsenal, Aston Vila i Everton. Postojao je i brod koji nije nosio ime engleskog kluba, a zvao se Real Madrid, a tu je i Ajaks.

Majorka ponos je istoimenog popularnog španskog ostrva. Zato je lokalni prevoznik Iskomar pre nekoliko godina obojio svoj trajekt u boje svog fudbalskog prvoligaša

Pod zastavom Gibraltara plovi brod koji se zove Verder iz Bremena i obojen je bojama ovog nemačkog kluba. Dugačak je 122 metra i jedan je od impresivnijih u floti nemačkog prijevoznika. Uglavnom plovi na trasi prema ruskom Sant Peterburgu, gde svojim bojama “prkosi” lokalnom Zenitu.

Ne bi bilo loše da navijači pojedinih naših klubova realizuju ovu ideju, pa da na nekom otvorenom moru dođe do susreta srpskih i evropskih brodova. Jer, zaista, sjajan je osećaj kada slučajno, u nekom delu Zemljine kugle naletite na brod koji nosi ime vašeg omiljenog kluba.

 

Izvor: www.zurnal.rs