Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Omiljena destinacija - Male vode - Dule

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

Male Vode

 

 

Evo još jedne dobre destinacije.
Na 1158. km plovnog puta, ispod naselja Višnjica nalaze se dve ade (ada Čakljanac i  Veliki Šveb, neki ga zovu i Forkotumac) koje Dunav dele na tri dela: Veliki ili plovni Dunav, Srednje vode i Male vode ili Turski dunavac.

 

Turski dunavac se nalazi izmedju desne obale i ade Čakljanac, dugačak je oko 7 km i širok oko 60m. Dubina varira i pri srednjem vodostaju je izmedju 4 i 6m tako da je plovan i za manje brodove. Od pre dve godine su na izlazu kopali i ja sam izmerio dubinu od 21 m na sredini a uz samu obalu na špicu ade 12m. U samom dunavcu ima puno panjeva pa treba biti oprezan.

 

 

 

 

Ada Čakljanac je pravi rezervat prirode. Na njoj se nalaze  stalne bare koje su dostupne manjim čamcima samo pri visokim vodostajima. Obale pored Srednjih i Malih voda su prohodne a dalje... malo sam lutao i mogu reći da je vegetacija gusta, duboke čizme su neophodne i ono najgore, ima puno komaraca pa se za takav izlet stvarno treba pripremiti.
Najlepše je ipak vezati se za obalu ili panj u Malim vodama i okušati ribolovačku sreću. Da je tako dokaz je to što u bilo koje doba godine da prodjete ovuda zatećićete usidrene brodiće, a ako je sunčan vikend teško da će biti slobodnog mesta za one koji okasne.
Preporučujem da mesta koja je neko sredio i obelezio izbegavate ako je to moguće da vam lep vikend ne bi započeo svadjom sa drčnim uzurpatorima obala.

Ovako to izgleda na google map

A evo i par slika sa malih voda









Obala na ostrvu je dobrim delom sredjena od strane pecaroša koji ovde kampuju i po mesec dana. Čista je i pristupačna.



Sad ste vi na redu.