Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Hajdučka vodenica - moja preporuka - Dule

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ovo je naša "standardna " maršuta kojom svake godine plovimo uz izmene mesta koja posećujemo i gde se zadrzavamo. Ove godine je to izgledalo ovako:

Prvo mesto gde se usidrimo je naravno Šveb, ada ispod Višnjice preko puta ulaza u Male vode.

 

Lepa plaza gde mozete početi sa skupljanjem pigmenta, a i da deca malo protegnu noge.




Tu provedemo prepodne a onda nastavimo dalje i sledeće mesto koje, po nama, je vredno zaustavljanja je Brestovička ada. Nalazi ispod Groce.
Plaza je, ako je vodostaj povoljan, lepša nega Šveb a samo vaša. Obično je pusta.


Tu mozete spremiti pravu alasku večeru

a dok se ista krčka vi uživati




dok brodski mali gradi kule



ili se brčka


Na toj adi obavezno prenoćimo jer nas za nju vezuju mnoge uspomene. Prvo naše "veliko" putovanje je završeno na njoj jer nam se toliko dopalo da smo odustali od Djerdapa i tu proveli 10 dana.

Jutro na Brestovičkoj adi




i posada se budi.




Nastavljamo putovanje, prolazimo pored Smedereva




Rama




gde postoji pristan ako je neophodno da nešto nabavite ili da obidjete tvrdjavu



i dolazimo do Srebrnog jezera gde provodimo sledeću noć. Kako marina na Srebnom jezeru izgleda, to je za priču. Tu sam se uverio da ako ozbiljna firma napravi marinu onda je to stvarno svetski nivo. Obale uredjene, sve čisto i pod konac a osoblje više nego predusretljivo. Ispuniće svaku zelju, i naravno, to naplatiti.



Sledećeg dana nastavljamo i prolazimo pored Golubačke tvrdjave



Plovimo kroz Golubačku klisuru




Lepenski vir








Da bi doplovili do Milanovca, koji treba posetiti. Kao i muzej.




Noć obavezno provesti u uvali Porečka reka. Tu provedemo 2 - 3 dana. Voda je toplija nego voda Dunava, čistija i zaklonjeno je od vetrova. A ribe uvek ima. Vezujemo se za obalu ili sidrimo, ali mirnije se spava kada je čamac vezan za obalu. KOMARACA NEMA. To je nama glavni razlog za provodjenje leta na donjem Dunavu. Prosto je nemoguće provesti noć u Tisi a da vam zbog malih krvopija ne presedne i zalazak i izlazak sunca.








Odatle, posle 8 km plovidbe ulazite u klisuru zbog čije lepote vredi preći 200 km.
]



Gde god mozete pristanite





čak i leptiri sami sleću na ruku



Naravno, vodite računa da iza vas ostane sve čisto, mada brodski mali malo i preteruje u tome.  :)



Prolaze bar 2 puta dnevno, ali nama nisu smetali.



Tu je, na rumunskoj strani i jedna pećina koja nam je privukla paznju. Naletela su dva ribolovca iz Pozarevca. Ispostavilo se da su oni i kopači zlata i počela je priča... Ta pećina ima izlaz sa druge strane u nekom rumunskom selu i koristili su je rumuni za beg za vreme one njihove revolucije. Dvesta metara ispod nje je još jedna pećina koju su rimljani zazidali, i tamo je zakopano blago. Oni su, navodno, bili tamo ali ih je rumunska policija oterala, a blago ostalo skriveno. Sada kuju plan kako ta ga .... Bila je to toliko zanimljiva priča da sam ja seo u čamac, prešao u Evropsku uniju i došao do ulaza u pećinu. Mrak i hladnoća koja je tamo vladala, a i opasnost od patrola me je sprečio da zadjem dublje u nju. Pregledao sam i obalu ispod nje, ali zazidanu pećinu nisam primetio. :)







Ovde smo sretali baš svakakva plovila, naravno na Rumunskoj strani.




Crkvica preko puta sidrišta Hajdučka vodenica. Tu neprekidno dolaze turistički brodići. Rumuni su spojili lepo sa korisnim. Iz crkve se neprekidno čuje molitva, crkvica je pravoslavna pa nam nije smetalo. Čak deluje malo mistično kada zadje sunce. Daje toplotu i mir, mada je on zbog same konfiguracije prisutan.



Tokom Dacanskih Ratova pod carem Trajanom (Trajan) Dacanski car Decebal (Decebalus) shvata ozbiljnost pretnje koja visi nad Dakijom i pokusava da je izvuče iz teške situacije u kojoj se ova provincija nasla sklapanjem primirja. Decebal sakuplja svoje poslednje snage i saveznike i odupire se bezuspesno Trajanu. U godini 106. je konačno poražen. Poraz i pad Dakije pod Rimsko Carstvo (gde ostaje do otprilike 271. n.e. kao Rimska provincija) Decebal dozivljava kao licni poraz i ubija se.
Kip visok 40 metara je podigao rumun Dragan. Izgradnja je trajala 10 godina i završen je 2004. godine.
Eto, toliko sam ja uspeo da saznam.
Kako je prekoputa (sa naše strane) Trajanova tabla koja obeležava pobedu Rima nad Dačanima mislim da je u pitanju čist inat.
Sve i da je tako, Hajdučka vodenica bez ovog kipa, koji će svakoga ko ga vidi prvi put ostaviti bez reči, bi bila mnogo siromašnija. Dragane... hvala.





Sidrište Hajdučka vodenica. Tu pojedini nautičari provode celo leto. Uvek je usidreno desetak čamaca iz Beograda. Mi se tu usidrimo ali nam je to samo mesto gde provodimo noć dok dan koristimo za obilazak. Malo uzvodno, malo nizvodno... Dubine su ogromne, i moze se uloviti i krupan som, smudj... Ako imate rovce nećete ostati bez ulova, a verovatno ćete baš tu negde uloviti i trofej svog zivota.





Pogled na sidrište sa obale





Brodski mali voli da pozira



Ovo je čovek koji nam je ispričao priču o istoriji ovog dela dunava, bio je svedok iskopavanja, premeštanja Trajanove table, i na kraju bio je vlasnik zemljišta koje je sada potopljeno i naša sidra su zakopana u njegove njive. Bio je vlasnik i vodenice koja se nalazila na samoj obali Dunava. Nas je neprijatno iznenadio rekavši da smo mi usidreni baš na rimskom groblju. Brzo smo promenili mesto i spustili se malo nize. Razgovor sa njim sam snimio i postaviću ga, samo malo da obradim jer sam zvuk zauzima oko 20 MB. Kompresovaću i postaviću. Mislim da vredi to čuti. Ko je lik sa kipa, kako je teklo iskopavanje i premeštanje... Kako se danas tu zivi.




Evo još par sličica










Mislim da će ove slike probuditi u Vama zelju da napustite bar na par dana akvatorijum Beograda. Moj savet je da uvek kada mozete pristanete, popričate sa meštanima i saznate malo više o tom kraju. Samo škljocanje aparatima sa plovila je ok, ali onda priča ostane nepotpuna. Stanite uvek kada vam je nešto interesantno, pridjite, pogledajte... Ne zurite, ako vam se negde stvarno dopadne ostanite tu i uzivajte. Pa na odmoru ste, niste na turističkom putovanju. Nevazno je da li ćete danas ili sutra biti tamo gde ste krenuli. Još je bolje da vas znatizelja odvede tamo gde niste ni planirali. To znači da vam je cilj da uzivate a ne da samo obilazite. Tada slobodno sami sebi okačite diplomu "NAUTIČAR"

 

TEMA NA FORUMU: http://www.mojaladja.com/forum/index.php?topic=39.0