Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bezakonje na Halas čardi kod Sente - Vikendaši pored Tise nisu bezbedni

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Bezakonje na Halas čardi kod Sente

Vikendaši pored Tise nisu bezbedni

 

Autor: NEDELJKO KOLUNDŽIJA

Senta - Vlasnici oko 300 vikendica i kuća za odmor u vikend naselju Halas čarda na Tisi kod Sente izloženi su pravoj torturi zbog učestalih krađa, nasilja i glasne muzike koju u danima vikenda preko noći puštaju neodgovorni posetioci. Po prijavi, policija je u nekoliko navrata izlazila i opominjala ih, ali haos na Halas čardi se nastavlja jer se ne zna - kome naselje pripada.

Radim svakodnevno naporan posao kod privatnika i jedva dočekam slobodan dan da odem do vikendice da se odmorim, opustim i nadišem svežeg vazduha kraj reke. Međutim, kada krenemo na počinak, tada nastaju problemi, jer ovo vikend naselje, smešteno u šumi pored Tise, udaljeno od grada oko tri kilometra, tada postaje pakao. Prošlog vikenda, kao i prethodnih, cele noći treštala je muzika sa razglasa od nekoliko stotina vati kao u diskoteci, a zbog buke motora, vriske i galame mladih ljudi okupljenih na nekakvoj žurci svi smo proveli besanu noć. Zvali smo policiju koja je izlazila i pokušala da umiri mladež, ali čim oni odu, sve se nastavlja po starom - priča vlasnik vikendice na Halas čardi koji želi da ostane anoniman jer se plaši osvete "junoša".
Vlasnik najvećeg vikend naselje na toku Tise kroz Vojvodinu, koje se nalazi kraj Ugostiteljskog objekta "Halas čarda" u nebranjenoj vodoplavnoj zoni reke, bilo je Auto-moto društvo Senta. Tada je ovde bilo reda, a poštovao se i kućni red. Danas se ne zna ko je vlasnik i ko je odgovoran za red, mada većina stanara veruje da je to opština Senta. Najveći broj vlasnika vikendica je iz Sente, ali u poslednje vreme sve je više kupaca vikendica iz Subotice, Bačke Topole, Vrbasa, Kule i ostalih mesta.
- Vodu i iznošenje smeća plaćamo senćanskom komunalnom preduzeću, a električnu energiju Elektrodistribuciji. Sve ostalo je na nama stanarima vikend naselja. Sami pravimo puteve, uređujemo okolinu, čistimo plažu i krčimo šiblje. Ono što ne možemo, to je da budemo bezbedni i održavamo red, a to je ono što svima najviše smeta - kaže Miloš Serdar, koji celo leto provede u svojoj vikendici i pecanju.
- Nismo bezbedni ni u vodi, jer gliseri baš na ovom delu reke velikom brzinom prolaze, ne obazirući se na kupače i pecaroše usidrene u svojim čamcima. Zaštitu od "rečnih pirata" tražili smo od kapetanije u Senti - kaže Serdar.
Pravila ovde nema. Skupi se grupa huligana i divlja po naselju, pod plaštom obeležavanja rođendana ili sličnog.
- Pokušao sam da ih umirim i skrenem pažnju na činjenicu da je kasna noć i da budu tiši, a umalo da dobijem batine. Ispratili su me smejući mi se i psujući - ubacuje se njegov sused, kome su zbog toga izbušene gume na automobilu.
- Komšiji su ukrali vanbrodski motor sa čamca, a drugom su probili dno na čamcu jer ih je kritikovao zbog ponašanja. Osnovno je da se poveća naša bezbednost i da nas neko zaštiti od lopova, huligana i siledžija - jednodušni su u oceni vikendaši sa Halas čarde.

Naselje nije legalizovano
Predsednik opštine Senta Zoltan Pek kaže da je upoznat sa većinom problema koje imaju vlasnici vikendica na Halas čardi, jer tamo često boravi.
- Potrebno je izgraditi novu trafo-stanicu koja bi omogućila potreban napon u mreži i povećati kapacitet u vodovodu. Međutim, osnovni problem je što to nije opštinsko zemljište. To je teritorija JVP „Vode Vojvodine“. Nastojaćemo da opština ovo zemljište uzme u zakup, da se legalizuju vikendice i da naplatimo zakup i porez na imovinu. Sve je staro pre 15-20 godina, a od tada ništa nije rešeno - izjavio je Pek.