Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Opasno na reci

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Opasno na reci

Nivo Dunava je juče kod Novog Sada iznosio 144 centimetra, a uobičajeni vodostaj za avgust je 250. Kupači na Štrandu nisu svesni da skaču u plićak.

 

 

Odavno Dunav nije bio ovako nizak... Sprud između Ribarca i Štranda

Vodostaj Dunava kod Novog Sada je izuzetno nizak, što predstavlja veliku opasnost za kupače na Štrandu. Kupači prenebregavaju da je voda plitka, pa zapravo skaču u plićak kao da je u pitanju uobičajena dubina. U „Gradskom zelenilu „ koje gazduje plažama u Novom Sadu kaže da su se juče, usled niskog vodostaja, gotovo spojili Štrand i Ribarac, koji su na suprotnim obalama, tako da je prolaz između njih jedva iznosio od 10 do 15 metara.

Avgust je mesec kad je nivo Dunava uobičajeno nizak, ali ovolikog opadanja reke nije bilo u poslednjih nekoliko godina. Skazaljka na vodomernom satu juče je pokazivala da je vodostaj na Dunavu 144 centimetra. U JP „Vodama Vojvodine" kažu da je za ovo doba godine uobičajen vodostaj od 250 centimetara.

 

BAKTERIJE

Mirko Galonja, rukovodilac službe za odbranu od poplava u JP „Vode Vojvodine", izjavio je za Press da nizak nivo vode povlači sa sobom i druge posledice, pre svega, bakteriološku neispravnost. Dunavska voda je puna štetnih bakterija, zbog čega kupanje nije preporučljivo, što građani uglavnom ne poštuju. Opadanjem nivoa vode, koncentracija bakterija se povećava.

 

 

Kupači nisu naviknuti na ovako nizak vodostaj reke, pa je poslednjih dana bilo povređivanja. Ivan Nožinić, PR u „Gradskom zelenilu", izjavio je za Press da su radi bezbednosti kupača juče povećali broj spasilaca sa 24 na 29, kako bi blagovremeno reagovali u slučaju mogućih nezgoda i povređivanja građana. Od početka kupališne sezone, koja traje od prvog maja, imali su ukupno devet ozbiljnijih intervencija, s tim što su se od tog broja tri dogodile u poslednja četiri dana. Zahvaljući prisebnosti i sjajnoj obučenosti spasilaca, izbegnute su katastrofalne posledice, a najmlađe dete koje je bilo u opasnosti imalo je svega četiri godine.

Iz „Gradskog zelenila" upozoravaju da su se usled naglog opadanja vodostaja Dunava, na obali kupališta Štrand pojavile rupe, podvodni kanali i sprudovi. Nožinić ističe da je spasilačka ekipa „Zelenila" imala pune ruke posla, jer nekoliko maloletnika nije bilo svesno da skačući sa improvizovanih skakaonica, na potezu Dunava na Ribarcu, skaču u plićak od svega 22 centimetra.

U vodi se pojavljuju visoki sprudovi, a tamo gde je nivo vode veoma opao velike su rupe na dnu reke.

- Povlačenje vode je izazvalo promenu strukture terena, što najuočljivije na Špicu, gde je stvoren sprud čija visina premašuje površinu vode za više od jednog metra - kaže Nožinić. S druge strane, najdublja izmerena rupa ima čak 3,5 metra i nađena je u blizini mosta Slobode. Ovakvi problemi se retko javljaju, osim u slučajevima kada je Dunav, kao sada, ekstremno nizak.

- Neprestano upozoravamo kupače da ne treba da ih zavara pitomi izgled Dunava. To je samo privid jer su rupe i podvodni kanali opasnost koja se na prvi pogled ne vidi. Rizik od povređivanja i neželjenih nezgoda je veći. Plovna vozila predstavljaju najveću opasnost za kupače jer imaju veoma malo prostora za ulaz ili izlaz iz Dunavca - kaže Nožinić.