Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Preskočite Savu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Slika koju možemo videti ovih dana šetajući pored beogradskih reka u potpunosti odudara od one proletos kada su Dunav i Sava "progutali" plaže i šetališta.

Zbog niskog vodostaja splavovi su nasukani, a Čukarički rukavac na gornjem špicu kod Ade Ciganlije u jednom delu je gotovo presušio pa se može i pregaziti.

Budući da se u tom rukavcu nalazi marina i zimovnik za plovila, kao i sedišta nekoliko veslačih, jedriličarskih i nautičkih klubova, vlasnici i korisnici plovila sigurno negoduju.

Kako su za MONDO rekli u Javnom preduzeću "Beogradvode" problem ne predstavlja samo nizak vodostaj već i nataložen mulj.

"Otežan je i prolazak i blokirano je kretanje čamaca u i kroz marinu na ušću Topčiderske reke u Savu, ali "Beogradvode" rade na rešavanju tog problema. Naše ekipe su prethodnog vikenda mašinom amfibija radile na interventnom oslobađanju proticajnog profila ovog dela rukavca", kažu u ovom preduzeću i dodaju:

"Ova akcija, koja je rađena i prethodnih godina, samo je privremeno rešenje i predstavlja pokušaj da se višestrukim prelascima amfibije napravi takozvani koridor, odnosno deo rukavca učini prohodnim za čamce i veslačke klubove. Kako bismo trajno rešili problem naši strušnjaci su napravili elaborat projekat i predali smog a  nadležnima u gradskoj upravi na razmatranje.

Trenutni vodostaj dunava u Beograd je 197 , a Save 143 cm, a prema prognozama u narednom period se očekuju da Dunav još opada, dok Sava već sada stagnira.

Porast nivoa vodostaja, kako tvrde u RHMZ, ne očekuje se pre septembra.

U "Beogradvodama" kažu da trenutna situacija na rekama nije neuobičajena jer prethodnih nekoliko godina postoji trend izrazito niskog vodostaja u ovom periodu i preciziraju da je najniži vodostaj poslednjih godina na Dunavu iznosio 103, a na Savi 51cm.

Inače, apsolutno najnizi vodostaj Dunava u Beogradu zabeležen je 25. novembra 2011. godine i iznosio je  -7cm, dok je nivo Save od -166cm bio 20.oktobra 1947. godine.

Reporter Monda je obišao beogradske reke i fotoaparatom zabeležio kako one izgledaju ovih sušnih i vrelih dana.