Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Spomenik u vodi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nakon bitaka, radnih pobjeda, velikih dostignuća, obljetnica, nakon svakih ushita podigosmo spomenike i onima kojima je trebalo podići ih, ali podigosmo i mnogima kojima nije mjesto na postolju spomenika. Promjenom društvenoga uređenja države rušismo ranije postavljene spomenike, pa na njihovo mjesto ili pored toga mjesta podigosmo nove u duhu "novoga" vremena.

 

 

Rušenje spomenika na ovima terenima, barem gdje ja živim, bilo je učestalo za vrijeme ovih zadnjih međunacionalnih divljanja. Rušeni su bezdušno od strane onih kojima imena predaka bijašu na tim spomenicima. Tko je i zašto to radio, po čijoj naredbi ili nagovoru i tko je kriv za sve to ne bih raspravljao. Bilo, učinjeno i prošlo. Šta će biti ubuduće strpljivo ćemo čekati da se dogodi.

Ali pustimo te "narodne" i "nenarodne" spomenike na miru. Želim vam pokazati jedan spomenik podignut u rijeki Kupi pored kupališta kod mjesta Pokupsko.

Spomenik podigoše kupači koji dolaze na kupanje na tu plažu, sami za sebe od materijala koji je donijela rijeka na područje gdje se kupaju.
Vidjeli su da bi im taj "materijal" nagrđivao plažu da ga izvade iz vode, također bi se saplitali o njega za ljetnjega niskoga vodostaja, a i smetao bi prolasku riječnih čamaca pogonjenih vanbrodskim motorima. Zato ga lijepo složiše.. Tako složeno kamenje gledano sa raznih strana i iz raznih udaljenosti pokazuje i različitu formu koju svatko tumači na svoj način.


Spomenik stoji preko cijeloga ljeta i nitko ga ne ruši, ali kada prestane sezona kupanja voda naraste i razbuca ga, ali i donese novi materijal koji će kupači slijedeće godine upotrijebiti za novi spomenik. 

Godinama unazad, ljeti, prolazim ovuda i uvijek vidim drugi i drugačiji spomenik. I uvijek u sebi čestitam njegovim graditeljima na očuvanju tradicije održavanja spomenika u vodi, ali i na graditeljskom umjeću. Jedva čekam ovo nadolazeće ljeto pa da vidim kakav će biti ove godine...

 

by olimp