Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Balon stanica " VARNICA "

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na ulasku u Kazan je Balonska stanica Varnica.  Velika lopta na polugi je menjanjem položaja davala signal narednoj stanici iz kog smera se propušta brod.
Nekadašnja balon stanica "Varnica", koja je služila za regulaciju plovidbe u ovom delu Đerdapa, retvorena je u ulaznu turističku recepciju i informativni centar regiona.Zajedno sa nekoliko balon stanica u sistemu, služila je kao jedinstveni semafor na Dunavu. Podignut ili spušten balon bio je znak kapetanima da slobodno prođu ili sačekaju mimoilaženje sa brodom iz suprotnog smera. Danas je "Varnica", sa svojom marinom, (jedini splav u Đerdapskoj klisuri. Zbog činjenice da je Đerdap nacionalni park, kao i da je reč o pograničnom području ovde nije nimalo lako podići objekat na vodi. Saznajemo da je njegov vlasnik "zaslužni pojedinac" i da je dobio privremenu dozvolu).Jedino mesto odakle se može krenuti u rezgledanje Kazana, Trajanove table i Hajdučke vodenice sa vode i u funkciji je kao restoran.

 

Veliki Kazan (974km
Režim plovidbe u Đerdapu posle izvedene regulacije
Ta najduža, najlepša i naživopisnija rečna klisura u Evropi, bila je istovremeno i najopasnija za plovidbu. Mnogobrojne stene koje visoko štrče iz vode, i one ispod vode (svaka je imala ime), bile su izvor stalne opasnosti. Mnoge su se samo nekoliko centimetara nalazile ispod korita brodova, a prosečeni uski plovni putevi bili su, često, samo nekoliko metara širi od dimenzija vuče. To nije dozvoljavalo nikakvo skretanje sa pravca plovnog puta, obeleženog signalima učvršćenim za dno reke.

To su bili impregnirani jelovi balvani dužine 12 metara, i prečnika na debljem kraju 30cm, na čijem je slobodnom kraju instalirana signalna tabla okrugle, crne boje, ili trouglaste, crvene boje. Radi obezbeđenja saobraćaja na teškim i uzanim prolazima, na kojima je bilo nemoguće prestizanje i ukrštanje, bile su instalirane signalne stanice koje su putem različitih signala - balona i zastava, obaveštavale brodarce u kom trenutku mogu koristiti plovni put. Bilo je privremenih i stalnih signalnih stanica. Plovila su kroz Đerdap sprovodili naročito obučeni brodarci - piloti, koji su u posebno izgrađenim pilotskim stanicama čekali pozive sa brodova.
Plovidba je bila ograničena. Noću se nije plovilo. Brodovi nisu mogli da iskoriste vučnu snagu pa su zbog velike brzine vode (u Sipskom kanalu i 18km/h) smanjivali broj teretnjaka. Samo prevlačenje brodova kroz sektor Đerdapa trajalo je po 3-4 dana.
Izgradnjom sistema Đerdap i stvaranjem akumulacionog jezera, nestale su prirodne smetnje i opasnosti, i sada se plovidba odvija bez ograničenja.

I sa rumunske strane postojala je Balon stanica, ali i ona je promenila namenu - "postala" je crkva. Koliko je Rumunima bilo stalo do ulaska u Evropsku uniju, govori i to da je spoljni zid crkve, okrenut Dunavu, oslikan zastavama Rumunije i EU.