Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Mini marine

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Uvijek imamo problem i brigu kako "udomiti" svoje plovilo na rijeci, a da pri tome bude sigurno od krađe, da nije u vodi ša da se razno rastinje hvata za podvodni dio plovila, da nam je sigurno da se neće otrgnuti za nevremena, a da nam je relativno brzo na raspolaganju kada ga trebamo.

 

Nikada nismo potpuno sigurni za svojega vodenoga ljubimca. Jedan od velikih problema je i prostor koji si možemo priuštiti na vodi ili neposredno uz nju pa da si sagradimo nekakav dobar mol uz kojega će plovilo biti privezano i koji će se podizati i spuštati kako se podiže i spušta razina vode u rijeci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šetajući obalom Dunava u Mohaču, Mađarska, uočio sam čudna pristaništa za čamce. Svako pristanište rađeno je posebno za jedan čamac. Izgrađeno je tako da čamac uplovi u pristanište da bi se zatim uz pomoć vitla podigao zadnji kraj plovila, pri tome se plovilo poguralo prema napred uz pomoć valjaka i prednji kraj se podigao i nalegao na za to predviđeno ležište.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plovilo je na taj način izdignuto nekih desetak centimetara iznad površine vode. Oko čamca sa jedne i druge strane je prilazeća staza koja se pruža preko bačava tako da cijela konstrukcija pliva na vodi držeći čamac iznad vode. Neki su tu konstrukciju i natkrili dobivši svojevrsnu garažu za svoje plovilo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovakva pristaništa i spremišta za čamce do tada nisam nigdje vidio. Možda ih kod nas ima ali nisam ih uočio. Za one koji "traže" način kako da zbrinu svojega vodenoga ljubimca, evo jedne od ideja. Nisam upoznat da li je i kod nas primjenjiva. Ostavljam vama da o tome razmislite.

 

by olimp...